Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMilijardu dolara za istraživanje nafte

Milijardu dolara za istraživanje nafte

SARAJEVO, Francuski naftni gigant „Total” iskazao je spremnost da u istraživanje nafte i gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine uloži milijardu američkih dolara što je po ocjeni portala Indikator.ba najbolji poslovni potez u proteklom mjesecu.

“Total” je treća naftna kompanija, poslije “Key Petroleuma” iz Australije i “Spectruma” iz Velike Britanije, koja se nakon povlačenja „Shella” iz BiH pojavila u utrci za ovaj posao.

Oni su ranije pokazali interesovanje, ali su sada spremni da s Vladom Federacije BiH do kraja pregovaraju o dobivanju ovog posla.

Među najbolje poslovne poteze u domaćoj ekonomiji, na druo mjesto analitičari portala uvrstili su potpisivanje ugovora prema kojem će namjenska industrija „Pretis“ iz Vogošće Saudijskoj Arabiji isporučiti proizvode u vrijednosti 20 miliona KM. Na ovaj način kompanija je praktično obezbijedila posao i za narednu godinu te stvorila uslove za potpunu finansijsku konsolidaciju.

Na treće mjesto rangirane su Željeznice FBiH nakon što su kupile preduzeće „Gredelj Revom“ iz Dobošnice za što su platile 1,64 miliona KM. To će omogućiti povratak na posao oko 70 radnika i nastavak proizvodnje. Ovim je praktično ugašena još jedna neuralgična tačka radničkog nezadovoljstva i sunovrata loše privatizovane kompanije započetog prije nekoliko godina nakon što je njen vlasnik postao kupac iz Hrvatske. biznis.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti