Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSAD ima plan: Kupuju gas iz Izraela

SAD ima plan: Kupuju gas iz Izraela

VAŠINGTON, Kupovinom gasa od Izraela EU može da smanji zavisnost od ruskog goriva, smatra američki ministar energetike Ernest Monic.

Gasna polja koja pripadaju jevrejskoj državi potencijalno su najveća u Sredozemnom moru, piše “Blumberg”. Prema procjenama SAD, Tel Aviv bi mogao da iskoristi ove zalihe gasa u “strateške svrhe”, kao i da izvuče veliku ekonomsku korist od njihove eksploatacije. Osim što bi pomogao Evropskoj uniji u “diverzifikaciji isporuka iz Rusije u Evropu”, Izrael može da izvozi plavo gorivo i u Јordan i Egipat, navodi agencija riječi američkog činovnika.

“Sjedinjene Države su veoma zainteresovane za rješavanje ovog pitanja, jer je energetska bezbijednost kolektivna stvar”, izjavio je američki ministar energetike. Viši sud pravde Izraela je krajem marta stavio veto na sporazum između konzorcijuma gasnih kompanija i Vlade o eksploataciji pojasa Sredozemnog mora. Pod znakom pitanja je ugovor koji je prošle godine zaključen sa konzorcijumom u koji ulaze izraelska kompanija “Dalek grup” i američka “Nobel enerdži”, koje već eksploatišu gasno polje Tamar i spremaju se da krenu na veće – Levijafan.

Veto suda je izazvao veliko nezadovoljstvo premijera te zemlje, glavnog lobiste sporazuma Benjamina Netanjahua. Odluka Vrhovnog suda dovodi u pitanje eksploataciju gasnih skladišta Izraela. Na Zapadu postoji mišljenje da zavisnost od ruskog gasa predstavlja pretnju za evropske države u sferi energetske bezbijednosti. Ipak, daleko od toga da svi u Evropi djele ovu tačku gledišta. Sputnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti