Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAko Iran ne zamrzne proizvodnju nafte, neće ni Saudijska Arabija

Ako Iran ne zamrzne proizvodnju nafte, neće ni Saudijska Arabija

DOHA, Najveći izvoznici sirove nafte okupiće se u nedjelju u Dohi kako bi raspravljali o mogućem zamrzavanju proizvodnje crnog zlata.

Ipak, prije nego što sastanak kojeg su mediji nazvali “najvažnijim susretom u posljednjih 30 godina” uopšte počeo, pojavile su se spekulacije da će sve biti uzalud.

Prvenstveni pokazatelj da će zaista biti tako jeste što iranski ministar za naftu neće prisustvovati spomenutom “sastanku svih sastanaka”. Razlog tome jeste što iranska industrija nafte još uvijek nije dostigla nivo koji je prethodio uspostavi sankcija.

Iako će Iran umjesto ministra u Dohu poslati svog predstavnika OPEC-a, treba imati na umu da su predstavnici Saudijske Arabije ranije istakli kako neće pristati na zamrzavanje proizvodnje nafte ukoliko Iran ne učini isto.

U isto vrijeme, najveći posmatrači i trgovci naftom uopće nisu optimistični nekoliko dana prije Dohe na način kao što su bili prije nekoliko sedmica.

Prema informacijama kojim raspolaže američka Administracija za energiju cjelokupna svjetska industrija nafte dnevno proizvede 96,27 miliona barela, dok je prosjek prošle godine iznosio 95,76 miliona. klix.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti