Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasHrvatska: Plutajući terminal za tečni prirodni gas do 2018.

Hrvatska: Plutajući terminal za tečni prirodni gas do 2018.

ZAGREB, Hrvatska namerava da završi izgradnju plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) u sjevernom Jadranu u 2018. godini.

Početni kapacitet iznosio bi oko dvije milijarde kubnih metara gasa godišnje, izjavio je hrvatski ministar ekonomije Tomislav Panenić. “To ne znači da odustajemo od kopnenog terminala, ali u ovom trenutku smatramo da možemo osigurati stabilnost tržišta plutajućim terminalom”, kazao je Panenić intervjuu agenciji Rojters. Prvobitni planovi su uključivali, kako podsjeća britanska agencija, kopneni terminal kapaciteta od oko šest milijardi kubnih metara gasa, sa ciljem snabdijevanja zemalja centralne i istočne Evrope.

Strani ulagači, uključujući neke iz SAD-a, pokazali su interesovanje za terminal na ostrvu Krk, a očekuje se da će se razgovori o finansijskim detaljima ubrzati idućih mjeseci. Kako prenosi hrvatska agencija Hina, Panenić je naveo i da Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira investicije od oko 3,6 milijardi kuna (oko 478 miliona evra) za modernizaciju objekata i povećanje kapaciteta proizvodnje struje iz hidroelektrana. Prema njegovim riječima, vlada bi mogla da emituje između 10 i 25 odsto dionica kompanije ako pronađe “odgovarajućeg partnera, koji bi od HEP-a mogao da napravi velikog regionalnog igrača”. Ministar je takođe rekao da zvanični Zagreb želi da obnovi razgovore s mađarskim MOL-om o Ini.

“Ne mogu da jamčim da će do toga doći prije ljeta, ali Vlada radi na svojoj pregovaračkoj poziciji. Želimo da se primarno fokusiramo na investicije i poboljšanje poslovanja Ine”, objasnio je on. Hrvatska država, koja posjeduje oko 45 odsto dionica Ine, i MOL, koji ima udio od gotovo 50 procenata, već godinama se ne slažu po pitanjima upravljačkih prava i investicija u Ini, podsjeća Rojters. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti