Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDrugi energetski samit u Neumu: Investitori neće čekati na BiH zauvijek

Drugi energetski samit u Neumu: Investitori neće čekati na BiH zauvijek

NEUM, Energetski sektor ima potencijala da udvostruči proizvodnju i otvori mnogo radnih mjesta, ali nedostaje konsenzus koji će progurati potrebne reforme. Istakao je to danas Piter Dafi, direktor Misije USAID-a u BiH, na dvodnevnom 2. energetskom samitu u Neumu, koji su organizovali USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije i Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ).

“Investitori neće čekati na BiH zauvijek. Sad je vrijeme da se usvoje zakoni i akcioni planovi”, dodao je Dafi. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da ih na samitu očekuje i ministarski sastanak, na kojem očekuje nastavak razgovora i aktivnosti kako bi BiH ispunila uslove u energetskom sektoru.

Dodao je da je protekla godina bila uspješna, napravljen je pomak u nekim segmentima, ali je ostalo još mnogo posla pred nama. “Vjerujem da za neka od tih pitanja možemo naći zajednička rješenja. Uvjeren sam da možemo riješiti pitanje zakona o regulatoru, o pitanju gasa, odluci o kvalitetu goriva, akcioni plan o energetskoj efikasnosti. Želja nam je da s kolegama iz RS i FBiH dođemo do strateškog dokumenta koji bi nam napravio prolaz prema ključnim projektima”, rekao je Šarović. Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, istakao je da je dosta toga urađeno, ali u odnosu na zadano to nije za pohvalu i da od samita očekuje pozitivne promjene.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, napomenuo je da je sektor energetike najvažniji u BiH i da se na njemu može temeljiti rast i razvoj. Dodao je da su Strategijom razvoja energetike predvidjeli investicije od 11,5 milijardi KM i dosad je uloženo više od tri milijarde KM. Na samitu je bilo govora o investicijama i preprekama za investiranje, te akcionim planovima za obnovljive izvore energije i energetskoj efikasnosti. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti