Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte porasle za 40 odsto

Cijene nafte porasle za 40 odsto

DOHA, Trenutak prelaska psihološke granice cijena barela nafte vječan je razlog aktiviranja svjetskih medija, a uskoro bi mogli vidjeti dramatične naslove zbog famoznog broja 50.

Naime, vrijednost evropske verzije crnog zlata raste bez značajnijih pauza još od 20. januara kada je dostignuta rekordno niska cijena od 27,7 dolara po barelu. Jedini primjetni trenuci moguće promjene smijera desili su se početkom februara i krajem marta, ali trajali su svega nekoliko dana.

Čak i nedavni neuspjeh sastanka predstavnika najvećih svjetskih izvoznica nafte pokazao se tek privremeno opasnim jer su cijene ipak nastavile sa jednakim taktom rasta. Podsjećamo, na susretu u Dohi trebalo je doći do dogovora o “zavrtanju česte” zbog bolje kontrole i izazivanja rasta cijena.

Kako stvari trenutno stoje, vrijednost američke i evropske nafte prilazi psihološkoj granici od 50 dolara koja bi se mogla preći u narednih nekoliko sedmica. Cijena evropskog Brenta u četvrtak iznosi više od 47 dolara.

Pojedini analitičari smatraju kako će prelazak granice od 50 dolara izazvati povećanje proizvodnje i stabilizaciju cijena.

Od 20. januara 2016. godine vrijednost nafte je skočila za više od 40 odsto, a vrijednost od 50 dolara posljednji put je zabilježena u novembru 2015. godine. Klix.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti