Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte posustale u Aziji

Cijene nafte posustale u Aziji

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su posustale danas u trgovanju u Aziji, poslije permanentnog rasta do novih najviših nivoa ove sedmice na koji je uticalo slabljenje američkog dolara.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u junu skliznula je naniže za jedan cent na 46,02 dolara po barelu, dok je sjevernomorska sirova nafta “brent”, takođe za junske isporuke, pojeftinila za tri centa na 48,11 dolara, izvještava agencija Frans pres.

Koliko juče, nafta tipa “brent” je koštala 48,14 dolara po barelu, što je najviša cijena od novembra prošle godine, dok se WTI nafta trgovala za 46,03 dolara za barel, na rekordnom cjenovnom nivou u ovoj godini.

Američke Federalne rezerve su zadržale kamatne stope na istom nivou poslije sastanka o monetarnoj politici održanog u srijedu, signalizirajući da nema žurbe u pogledu povećanja stopa.

Dolar je dan kasnije pao za oko 3,0 odsto u odnosu na japanski jen, nakon što je Banka Japana razočarala tržišta odloživši donošenje dodatnih stimulativnih mjera za podsticanje posrnule privrede.

Budući da su cijene “crnog zlata” porasle do nivoa blizu 50 dolara, moguće je da američki proizvođači nafte iz škriljaca ponovo nastave sa bušenjen, čime bi opet podigli nivo proizvodnje, kaže Aleks Vidžaja, viši komercijalista u kompaniji CMC Markets iz Singapura.

“Prema onome što sam shvatio, rentabilnost proizvodnje nafte iz škriljaca je na cijeni između 50 do 60 dolara po barelu, tako da oni sada posluju s gubitkom. Uz rast cijena i njihovo obnavljanje proizvodnje, videjćemo da li će tražnja moći da sustigne ponudu”, rekao je Vidžaja za Frans pres. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti