Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaU toku pregovori za dodjelu koncesije za gradnju HE "Buk Bijela

U toku pregovori za dodjelu koncesije za gradnju HE “Buk Bijela

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je Srni da resorno ministarstvo priprema potrebnu dokumentaciju za početak procedure za dodjelu koncesije za termoelektranu “Gacko dva”, kao i da su u toku pregovori za dodjelu koncesije za gradnju hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela”.

 
Đokić je naveo za Srnu da bi gradnjom “Buk Bijele” preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” i “Hidroelektrane na Drini” bili nosioci realizacije jednog od najperspektivnijih energetskih projekata u Srpskoj, a ukupna procijenjena vrijednost investicije je 195 miliona evra.

On je dodao da će ova hidroelektrana biti snage 93 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje na 332 gigavat-časa.

“Od početka mandata zalažem se za to da `Elektroprivreda` bude nosilac razvoja energetskog sektora, ali i cjelokupnog drušveno-ekonomskog rasta Srpske. S tim ciljem dodijeljena je koncesija za realizaciju projekta HE `Dabar` iz sistema Gornji Horizonti, instalisane snage 160 megavata, a prošle godine i koncesija za izgradnju vjetroelektrane `Hrgud`, instalisane snage 48 megavata”, rekao je Đokić.

On je naveo da je vrijednost HE “Dabar” oko 351 milion KM, a vjetroelektrane “Hrgud” oko 126 miliona KM, te podsjetio da su energetski projekti izuzetno zahtjevni u finansijskom i tehničkom smislu i da je optimalno vrijeme za njihovu realizaciju od tri do pet godina.

Prema njegovim riječima, od početka godine intenzivno se radilo i radi na unapređenju saradnje sa Ruskom Federacijom, te je u tu svrhu u NJižnji Novgorodu otvoren Centar za poslovnu saradnju Republike Srpske koji će poslužiti da podstakne ekonomsku saradnju.

Oblast NJižnjeg Novgoroda je jedna od najjačih industrijskih oblasti u Rusiji. Ako govorimo o ekonomiji, onda možemo da ponudimo saradnju u oblasti mašinske, elektro i drvoprerađivačke oblasti, kao i u oblasti agroindustrije i građevinarstva. Veoma je značajna i saradnja u pogledu razmjene znanja između obrazovnih institucija”, objasnio je Đokić.

On je napomenuo da je otvoreno novo postrojenje za proizvodnju filera u Doboju, vrijednosti oko tri miliona evra, prestižne belgijske kompanije “Karmeus” koja se bavi proizvodnjom, preradom i prometom kreča.

“Ovo postrojenje će razviti nova partnerstva `Karmeusa`, prije svega, sa kompanijom `EFT` Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ `Stanari`, kao i sa partnerima u regiji, s obzirom na široku primjenu proizvoda u sektoru energetike, proizvodnje čelika, te oblasti zaštite životne sredine”, rekao je Đokić.

On je ocijenio da je u Srpskoj vrlo važna realizacija ovakvih investicija koje obezbjeđuju nova zapošljavanja.

Đokić je naglasio da Ministarstvo intenzivno vodi pregovore sa zainteresovanim investitorima, partnerima, da bi investicione aktivnosti u privredi bile realizovane u predviđenoj dinamici i omogućile projekcije privrednog rasta za tekuću godinu.

“Svakodnevno imam sastanke sa potencijalnim investitorima koji u Srpskoj vide šansu za razvoj svojih poslovnih ideja. Svaka ideja zaslužuje da bude dobro analizirana, a Ministarstvo i ja lično smo spremni da uložimo maksimalan napor da se projekti uspješno realizuju u najkraćem mogućem roku“, zaključio je Đokić.

Ministarstvo intenzivno radi i na izradi strateških dokumenata za oblast malih i srednjih prediuzeća i industrije, a u završnoj fazi je izrada zakona o rudarstvu, o električnoj energiji i o gasu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti