Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRiTE "Ugljevik": Za prva četiri mjeseca prebačen plan proizvodnje

RiTE “Ugljevik”: Za prva četiri mjeseca prebačen plan proizvodnje

UGLJEVIK, Rudnik i termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” je u prva četiri mjeseca ove godine u elektroenergetski sistem Republike Srpske isporučio 643,01 gigavat-časova električne energije što u odnosu na plan za taj period predstavlja ostvarenje od 100,63 odsto.

Ako se ima u vidu, kažu u RiTE “Ugljevik”, da je ukupna proizvodnja električne energije u “Elektroprivredi Republike Srpske” u tom periodu iznosila 1.958,42 gigavat-časova, proizilazi da je iz ovog preduzeća dato 32,83 odsto te proizvodnje.

Proizvodni rezultati bi, napominju u RiTE “Ugljevik”, bili i bolji da teromoelektrana Ugljevik nije bila potisnuta sa mreže, odnosno nije radila dva dana, po nalogu glavnog dispečera.

Rad Termoelektrane je pratio i adekvatan rad rudnika – Površinski kop “Bogutovo selo”, gdje je sa ostvarenih 580.000 tona uglja plan proizvodnje za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren sa 100 odsto, a realizovan je i plan otkrivke.

U protekla četiri mjeseca bile su izuzetno nepovoljne atmosferske prilike, jer su zbog kiše normalan rad i proizvodnja na površinskom kopu bili onemogućeni čak 44 dana, navode u ovom preduzeću.

U Termoelektrani se, najavljeno je, vrše pripreme za kapitalni remont u toku koga će se, kao ključni poslovi, uraditi kapitalni remonti turbine i generatora, kao i sanacija cijevnog sistema kotla, što će podići nivo pouzdanosti rada bloka.

Termin početka kapitalnog remonta u ugljevičkoj termoelektrani još nije precizno definisan. Srna

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti