Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiTE Gacko: Povećana emisija prašine

TE Gacko: Povećana emisija prašine

TREBINJE, Iz dimnjaka Termoelektrane Gacko već nekoliko dana izlazi tamni, gusti dim koji se, u zavisnosti od pravca vjetra, naizmjenično širi na okolna mjesta i iznad grada.

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane Borivoje Vujičić potvrdio je da je u posljednjih pet dana, nakon završenog redovnog godišnjeg remonta ovog giganta, povećana emisija prašine u atmosferu.

“Uzrok je veća specifična težina pepela od prethodnog. Za stabilizaciju je neophodan bio period podešavanja”, istakao je Vujičić i dodao da su preduzete sve mjere i raspoloživi resursi da se što prije zaustavi povećana emisija prašine.

On je istakao da su juče u popodnevnim časovima uspjeli staviti u funkciju glavna polja elektrofiltera, te da se podešavanje sistema neprestano radi.

“Tehnološko rješenje pneumatskog sistema je finske tehnologije. Za detaljnija podešavanja softverskog programa neophodna je pomoć njihovih stručnjaka”, kaže Vujičić.

Stanovnici sela oko Termolektrane žale se da im je prašina prekrila livade koje su dobile prve cvjetove i gdje stoku vode na ispašu, te povrtnjake, kao i da je osjetan neprijatan miris. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti