Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKina ulaže oko 722 miliona evra u TE Tuzla

Kina ulaže oko 722 miliona evra u TE Tuzla

SARAJEVO, Na Sarajevo Biznis Forumu potpisan je Aneks ugovora između Elektroprivrede BiH i kineske grupacije China Gezhouba Group Coupan i GEDI Guandong Elektric Power Design Institute o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, u vrijednosti od oko 722 miliona evra, što je najveća investicija u BiH poslije rata, javlja novinar Nezavisnih novina Aneks su potpisali Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH, i kineski ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine Ning Jizhe.

Današnjim činom tehnički dio pregovora u cjelosti je završen. Radi se o projektu koji će omogućiti opstanak Termoelektrane Tuzla u narednih nekoliko desetina godina, javlja Anadolu Agency (AA). Projekat za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla u vrijednosti je 722.345.000 evra. Blok 7 jačine 450 megavata slovi za najveću poslijeratnu investiciju u energetskom sektoru u BiH. Ministar iz Narodne Republike Kine Ning Jizhe koji predvodi delegaciju te zemlje na Sarajevo Business Forumu u obraćanju je podsjetio na dobre korake koje Kina poduzima u oblasti industrijskog razvoja, a koji mogu poslužiti za primjer zemljama Centralne i Istočne Evrope. Kineski ministar je nazvao Sarajevo “divnim istorijskim gradom”, a BiH zemljom koja se nalazi “u vrlo važnom dijelu svijeta”. Jizhe je podsjetio kako Kina, od novembra 2015. godine, Samita zemalja Srednje i Istočne Evrope, ima otvorenu saradnju u brojnim oblastima.

“Značajno je što smo se okupili ovdje da razgovaramo o ovoj temi. Ove zemlje su na istočnoj kapiji Evrope i imaju vrlo važnu ulogu. Ovaj mehanizam saradnje 16 +1 je pojačan i uspostavio je višeslojni obrazac saradnje. Naša saradnja ima dosta potencijala. Sada su sve zemlje, kao i Kina, u kritičnoj fazi. Moraju se razvijati industrijski kako bi se poboljšavali životni uvjeti za narode. Kina ima napredan industrijski sistem i ona može doprinijeti značajnim investicijama kako bi zemlje pojačale svoj industrijski razvoj. Zato je Kina ovu saradnju stavila među svoje prioritete. Kina želi raditi na izgradnji puteva i druge infrastrukture potrebne za razvoj transporta. To uključuje naš rad na željeznicama u Srbiji i Mađarskoj”, poručio je Jizhe. Razvijanje saradnje Prema njegovim riječima, Kina razvija saradnju sa zemljama koje izlaze na morsku obalu, s posebnim fokusom na zemlje koje izlaze na Jadransko i Crno more.

”Imamo direktna iskustva u pogledu razvoja luka na ta dva mora. Treba razvijati i energetski sektor i druge infrastrukturne projekte očuvanja prirodne sredine. Također, radimo i na razvoju izgradnje potpuno novih objekata, osiguravamo mašine i opremu. I lokalne kineske vlasti su spremne da pruže pomoć u ovoj regiji. Neke od ovih 16 zemalja su već članice EU dok su neke na putu pridruživanja. Mi nastojimo razvijati tu saradnju na osnovu investicijskih planova, zajedno sa Evropom. Planiramo uspostavu zajedničkog fonda za podršku. Spremni smo raditi i sa Sjedinjenim Američkim Državama na saradnji u ovoj regiji. Naša saradnja će sigurno cvjetati u budućnosti na pravcu nove paradigme uspjeha za sve”, zaključio je kineski ministar. U Sarajevu je počeo 7. Sarajevo Business Forum čiji je moto “Jedna regija – jedna ekonomija”.

Uz njega se održava i samit 16 zemalja Jugoistoče Europe i Kine.Tokom dvodnevnog foruma razgovarat će se o perspektivama ove regije, investicijama i mogućnostima ujedinjenja tržišta za postizanje što bolje konkurentnosti na europskom ali i svjetskom tržištu. Na forumu sudjeluju delegacije iz zemalja regije, Evrope, Bliskog Istoka, te prvi put i delegacija iz Indije. Potencijalnim investitorima bit će ponuđeni brojni projekti iz područja energetike, infrastrukture, poljoprivrede, turizma. Nezavisne novine

3 KOMENTARI

  1. BiH moe da bude lider u proizvodji elektricne energije i da je izvozi ne samo u regionu negoi sire. Sve te termocentrale (stanari, tuzla, gacko) HE, potencijali u vetroeenrgiji i suncu su ogromni.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti