Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas59 američkih naftnih i gasnih kompanija pred bankrotom

59 američkih naftnih i gasnih kompanija pred bankrotom

VAŠINGTON, Pad cijena sirove nafte gurnuo je ukupno 59 američkih naftnih i gasnih kompanija u bankrot.

Broj kompanija raste, nakon što su ove nedelje zaštitu zatražile kompanije Midstates Petroleum i Ultra Petroleum.

Broj stečajeva američkih kompanija u energetskom sektoru približava se brojci od 68, koliko ih je bilo tokom duboke krize u telekomunikacionom sektoru 2002. i 2003, pokazuju podaci Reutersa i sajta bankruptcydata.com.

Charles Gibbs, partner u kompaniji za restrukturiranje Akin Gump, ističe da naftna industrija u Sjedinjenim Američkim Državama nije još ni na pola puta što se tiče stečajeva.

“Mislim da ćemo videti još više bankrota u drugom tromjesečju nego u prvom tromjesečju”, kazao je, nakon što je 15 naftnih i gasnih kompanija u prvom tromjesečju završilo u stečaju.

Neki proizvođači nafte, međutim, i dalje se drže, nadajući se da će se cijene nafte stabilizovati na višem nivou. U februaru je cijena nafte pala na 27 USD za barel, u odnosu na preko 100 USD za barel pre gotovo dvije godine. Cijene na američkom tržištu su se malo oporavile i trenutno su preko 40 USD za barel.

Sve do nedavno banke su bile spremne odobriti velike kredite kompanijama koje proizvode naftu, ali su zadnje vrijeme i neki zajmodavci stegli kaiš.

Očekivani talas spajanja u sektoru tek se treba ostvariti, ali nestabilnost cijena nafte otežava procjene, a kupci se suzdržavaju od zaduživanja dok ciljne kompanije ne izađu iz stečaja.

Ciklusi u telekomunikacionom i energetskom sektoru imaju mnogo sličnosti. Pionirska tehnologija donosi priliv ulaganja u svaku industriju, dok se mnoštvo novih, malih kompanija zadužuje, a posljedična zasićenost utiče na cijene u vrijeme kada potražnja oštro pada.

Ova kriza, kao ni ona u telekomunikacijama ranih 2000-ih godina ne može se po veličini i učinku meriti sa finansijskom krizom i krizom na tržištu nekretnina od 2007. do 2009.

Ipak, gubici investitora na ovom tržištu u posljednje dvije godine su značajni. Ostaje nejasno koliko dugo će kriza trajati i ko će preživjeti.

Pad cijena nafte za 60 odsto od sredine 2014. godine, izbrisao je oko 1.020 milijardi USD tržišne vrijednosti američkih energetskih kompanija, pokazuje Dow Jones indeks naftnog i gasnog sektora, koji prati oko 80 akcija. Taj iznos već premašuje 882,5 milijardi USD koliko su iznosili gubici u američkom telekomunikacionom sektoru u krizi ranih 2000-ih.

Na tržištu dugova već se javljaju naznake mogućeg gubitka velikih iznosa novca, pogotovo kod obveznica s visokim prinosima.

Tokom svog procvata, američke naftne i gasne kompanije izdale su dvostruko više obveznica nego telekomunikacione kompanije od 1995. do 2005. Između 1998. i 2002. godine prodato je u telekomunikacionom sektoru u SAD-u oko 177,1 milijardi USD novih obveznica, od kojih su manje od 10 odstočinile takozvane „junk“ obveznice, obveznice koje nisu preporučljive za investiranje.

Američke naftne i gasne kompanije prodale su između 2010. i 2014. oko 350,7 milijardi USD obveznica, s tim da su „junk“ obveznice činile više od 50 odsto svih izdanja, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Sinteza invest group

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti