Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte na londonskom tržištu pale najviše od januara

Cijene nafte na londonskom tržištu pale najviše od januara

LONDON, Nakon što su u aprilu skočile više od 20 odsto, u prvoj sedmici maja cijene nafte na svjetskim tržištima znatno su pale, najviše na londonskom.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 6 odsto, na 45,37 dolara, što je njen najveći sedmični pad od januara.

Na američkom tržištu, pak, barel je prošle sedmice pojeftinio 3 odsto, na 44,66 dolara.

“I dalje je prisutan višak ponude u svijetu, pa još uvijek postoji mogućnost pada cijena nafte. Međutim, tržište je sve više sinhronizirano s očekivanjima, dok su slabi fundamenti uglavnom ugrađeni u cijene na tržištu”, kaže Dominick Chirichella, partner u Energy Management Institute.
Veći pad cijena nafte na američkom tržištu spriječio je katastrofalni šumski požar nedaleko kanadskog grada Fort McMurraya u pokrajini Alberti, bogatoj naftonosnim pijeskom.
Zbog toga je isključena proizvodnja najmanje desetak naftnih postrojenja, koja su proizvodila oko 720.000 barela nafte dnevno.

Uz to, tvrtka Baker Hughes izvijestila je da je broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao i prošle sedmice, već sedme zaredom, i to za 4 postrojenja, na njih 328, najniži nivo od oktobra 2009. godine.

Podaci američke vlade pokazali su, pak, da je u SAD-u u ovoj godini proizvodnja nafte smanjena za 410 hiljada barela dnevno, a od sredine 2015. za 800 hiljada barela dnevno.

“U ovoj godini neplanirani poremećaji u opskrbi naftom ključni su element izrazitijeg smanjenja raskoraka između ponude i potražnje nego što se dosad očekivalo”, zaključuje analitičar Guy Baber iz Simmons & Coa.

To podržava tezu da je završen trend pada cijena nafte koji traje već gotovo dvije godine. Od sredine 2014. cijene nafte potonule su više od 100 na otprilike 40 dolara po barelu.

Zbog veće proizvodnje, a slabosti potražnje, početkom februara cijene nafte zaronile su duboko ispod 30 dolara, najniže u posljednjih 12 godina, no od tada su skočile više od 70 odsto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje. Indikator.ba

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti