Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiĐokić: Izgradnja Termoelektrane Stanari veoma važna za Srpsku

Đokić: Izgradnja Termoelektrane Stanari veoma važna za Srpsku

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je u razgovoru sa delegacijom kineske kompanije “Dongfang elektrik korporejšn” i predstavnicima EFT grupe da projekat izgradnje Termoelektrane /TE/ “Stanari” ima veliki značaj za Srpsku i da će u ovoj godini uticati na rast industrijskog obima proizvodnje.

Đokić je tokom susreta u Banjaluci napomenuo da je Vlada Republike Srpske, u okviru svojih mogućnosti, dala maksimalnu podršku i pomoć da projekat bude realizovan u najkraćem roku.

On je čestitao predstavnicima EFT-a i kompanije “Dongfang” na uspješno realizovanom projektu izgradnje TE “Stanari”, kao prvom zajedničkom projektu, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

“Izgradnjom TE `Stanari`, kompanije `Dongfang elektrik korporejšn` i EFT grupa pokazale su da se projekat može uspješno realizovati na zadovoljstvo svih strana, i to u rokovima koji su kraći od predviđenih, čime su dodatno potvrdili svoje dobre namjere i ozbiljnost”, naglasio je Đokić.

On je podsjetio da su kineska kompanija “Dongfang elektrik korporejšn” i Vlada Republike Srpske ranije potpisale Memorandum o saradnji u vezi sa stvaranjem preduslova za realizaciju projekta izgradnje TE “Gacko 2”.

Đokić je istakao da će Vlada Republike Srpske nastaviti da vodi otvorenu politiku i da daje podršku svim investitorima, posebno onim koji su se dokazali uspješno realizovanim projektima.

On je podsjetio da je Republika Srpska dala veliki značaj razvoju energetike dajući joj ulogu pokretača cjelokupnog društveno-ekonomskog razvoja.

Predsjednik kompanije “Dongfang” Si Zefu istakao je da je ova kineska kompanija, nakon što je potpisala Memorandum o saradnji, zainteresovana da nastavi saradnju sa Republikom Srpskom kako bi bio realizovan projekat izgradnje Termoelektrane “Gacko 2”.

On je izrazio spremnost za realizaciju drugih termoenergetskih, hidroenergetskih i projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Zefu je rekao da je Kina spremna da pomogne ekonomski razvoj zemalja u Evropi, a izgradnja energetskih projekata je najbolji način da se to postigne, te dodao da je riječ o državnoj kompaniji i najvećem proizvođaču energetske opreme u svijetu.

Predsjednik Upravnog odbora EFT grupe Vuk Hamović upoznao je Đokića da će do kraja juna biti završena faza primopredaje objekta TE “Stanari”, nakon čega će termoelektrana biti na mreži u punom kapacitetu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti