Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDalji bankrot naftnih kompanija, nedovoljna cijena od 45 dolara

Dalji bankrot naftnih kompanija, nedovoljna cijena od 45 dolara

NJUJORKU, U SAD su ove nedjelje još tri naftne kompanije podnjele zahtjev za bankrot, što je dokaz da cijena nafte od 45 dolara za barel nije dovoljna za spasavanje energetskih kompanija sa ivice kolapsa, piše njujorška agencija “Blumberg”.

Od početka 2015. godine, oko 130 sjevernoameričkih naftnih i gasnih kompanija je podnjelo zahtjev za bankrot zbog ukupnog duga od skoro 44 milijarde dolara, prema podacima advokatske kancelarije “Hejns&Bun”. Tu, međutim, nisu uračunate kompanije Čeperel enerdži, Pen Virdžinija i Lin enerdži, koje su ove nedjelje podnjele zahtjev za bankrot zbog duga u visini od 11 milijardi dolara, navodi njujorška agencija.

Najmanje još četiri naftne i gasne kompanije, sa dugom od preko osam milijardi dolara, nalaze se blizu bankrota, a među njima su kompanije Brajtburn enerdži partners i Sendridž enerdži, dodaje se u tekstu. Bankroti energetskih korporacija su sve učestaliji, pošto je prezaduženim kompanijama gotovo nemoguće da prikupe kapital, ocjenjuje njujorška agencija, dodajući da su energetske kompanije praktično isključene sa tržišta obveznica, banke im ukidaju kreditne linije, a prodaja njihovih aktiva je usporila.

“Cijena od 45 dolara za barel ne spasava nikoga. Svako ko je otišao u bankrot kada je cijena bila 30 dolara za barel, otišao bi u bankrot i sa cijenom od 45 dolara. Potrebno je da se nafta najpre učvrsti na 60 do 65 dolara za barel, prije nego dođe do realnog zaokreta u profitabilnosti tog sektora”, izjavio je analitičar Spenser Kater. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti