Četvrtak 30. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKravčenko: Postepen oporavak cijena nafte realan

Kravčenko: Postepen oporavak cijena nafte realan

BEOGRAD, Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je postepeni oporavak cijena nafte, uz povremena kolebanja, dosta realan scenario u koji, u ovom trenutku, vjeruje i većina analitičara.

 

On je, u intervjuu za Nacionalni naftni komitet Srbije, rekao da je u složenim makroekonomskim okolnostima i pri sadašnjim geopolitičkim kretanjima vrlo nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

 

– Ipak, mislim da je postepeni oporavak cena nafte, uz povremena kolebanja, dosta realan scenario u koji, u ovom trenutku, veruje i većina analitičara. U prilog tome ide nekoliko faktora – naveo je on.

 

Prvo, rekao je Kravčenko, kompanije koje su najveći svjetski proizvođači nafte nemaju mnogo ni mogućnosti ni interesa da u ovim okolnostima nastave da povećavaju proizvodnju, dakle trebalo bi da se uspostavlja balans između ponude i potražnje.

 

Drugo, dodao je, vodeći proizvođači nisu u mogućnosti da ulažu velika sredstva u istraživanja novih naftnih polja.

 

Treće, rast potražnje za naftom u svetu je povezan sa globalnim ekonomskim rastom, a posljednjih mjeseci prognoze tog rasta dodatno su snižene. Tako bi svjetski ekonomski rast trebalo da ostane na dosadašnjem nivou ili se blago poveća u narednoj godini.

 

Istovremeno, očekuje se da će u tekućoj godini globalna potražnja za naftom biti veća.

 

– Sve to bi trebalo da dovede do prognoziranog postepenog oporavka cena nafte. Ali, treba imati u vidu da to neće biti lak i brz proces i da će biti kolebanja na tržištu, kao i da su moguća određena geopolitička kretanja i promene u energetskom sektoru koji mogu da oblikuju cenu nafte mimo očekivanja – rekao je Kiril Kravčenko.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti