Nedjelja 25. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBajatović: Pojeftinjenje gasa do sredine 2017. godine

Bajatović: Pojeftinjenje gasa do sredine 2017. godine

BEOGRAD, Najnovije vijesti na svjetskom tržištu nafte ukazuju da bi tokom iduće godine moglo da dođe do značajnog preokreta i “neto deficita” nafte zbog pada proizvodnje u zemljama koje nisu članice Opeka. I to je samo jedan od razloga za porast cijene nafte za više od 40 odsto u odnosu na početak godine.

U januaru 27 dolara za barel, tek pet mjeseci kasnije, barel nafte popeo se na 45 dolara – rast podstaknut dešavanjima na svetskom tržištu – izgledima za smanjenje američke proizvodnje nafte, prekidima snabdjevanja i prognozama o velikom padu proizvodnje u zemljama van OPEK-a.

Dok naftne kompanije već “trljaju” ruke jer bi aktuelna situacija mogla da pogura i maloprodajne cijene, u sjenci rasta cijena nafte – mogla bi da raste i cijena gasa, ali po “naftnoj formuli” i sa odloženim dejstvom od devet mjeseci. A hoće li Srbija osjetiti takva kretanja?

Ukoliko se primjeni “naftna formula”, cijena nafte u aktuelnom mjesecu maju, mogla bi na  tržištu Srebije biti osjetna tek kroz devet mjeseci – koliko je prolazno vrijeme – što bi značilo turbulenicje na svjetskom tržištu reflektovaće se tek na proljeće 2017. godine, tek po završetku grejne sezone.

Prvi čovjek srpske gasne kompanije Srbijagas, Dušan Bajatović za N1 tvrdi – nekadašnji pad cijene nafte, zbog “naftne formule” se i dalje odražava na aktuelne cijene gasa, niske i konkurentne.

Što se tiče cene gasa u dolarima, ona će sigurno padati zaključno sa poslednjim kvartalom ove godine i prvim kvartalom 2017. što je sigurno dobra vest. Očekujem da mi nećemo imati takva inflatorna dešavanja na našem tržištu, dolar će sigurno menjati svoju vrednost u odnosu prema evru, možda će to nešto korigovati cenu gasa, ali ne toliko da ne bismo imali konstantno pojeftinjenje praktično sve do polovine 2017. godine. – što je dobra vest za potrošače!”, navodi direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Očekivanja svjetskih kompanija za trogodišnji period od 2015, podseća Bajatović, su da će nafta biti na 50 dolara za barel , ali dodaje, ukoliko bi se očekivanja premaašila, cijena gasa rasla bi srazmjerno.

Tako bi… Na 50 dolara za barel, cijena hiljadu kubika gasa bila bi 170$. Rast na 60 dolara za barel, podigao bi i hiljadu kubika gasa na dvjesta dolara, a kao najlošije predviđanje – nafta od 70 dolara, povukla bi za sobom cijenu gasa na 230 dolara za hiljadu kubika.

“Zavisni smo od uvoza – ono što se uveze mora i da se plati” – objašnjava Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas, poskupljenje “plavog goriva” u svijetu, povlači i skuplje cijene uvoza.

“Mi hoćemo da imamo tržišnu privredu, tržišna privreda kaže – ono što košta, mora da se plati. Prema tome, ako Srbijagas skuplje plati gas, moraće skuplje i da ga proda, prema tome, stvar je potpuno jednostavna. Mi nemamo, kao neke zemlje u regionu – Hrvatska, Rumunija, koje imaju bar 50-60 odsto sopstvene proizvodnje sa kojima mogu na neki način da određuju kolika će cena gasa da bude. Mi uvozimo gotovo 90 odsto gasa, moramo 90 odsto Rusima da platimo, što znači da moramo toliko da naplatimo u zemlji”, ističe Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

A ni cijene nafte – ni gasa – dodaje – nisu uvijek isključivo rezultat tržišnih odnosa, već i niza netržišnih razloga, gde politika ima, gotovo ključnu ulogu.   N1

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti