Srijeda 29. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZabranjeno točenje lož ulja u Srpskoj

Zabranjeno točenje lož ulja u Srpskoj

BANJALUKA, Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj neće se više moći točiti lož ulje zbog stupanja na snagu novog Pravilnika o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje. Građanima će ovaj derivat biti dostupan u posebno odvojenim prostorijama na pumpama i dostavom cisterni na kućnu adresu kupca.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske donijelo je Pravilnik koji se odnosi na problem prekomjernog trošenja ulja za loženje, koji je naročito bio primjetan u ljetnjem periodu, kada bi promet i potrošnja ulja za loženje, zbog prirode njegove namjene, trebalo da opadaju. Iz toga je proizlazilo da se ulje za loženje koristi suprotno njegovoj namjeni.

Iz resornog Ministarstva za Klix.ba navode da se donesenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i Pravilnikom o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje ekstra lakog i lakog specijalnog nije zabranio promet lož ulja, već se uredio način prometa. Naime, potrošači lož ulja, koji koriste ovo gorivo kao energent, i dalje će moći nabavljati ovo gorivo na način da će im isto biti dostavljeno autocisternom od strane trgovca na malo.

“Pravilnikom o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje ekstra lakog i lakog specijalnog, čije je donošenje predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, propisuju se uslovi u pogledu prostora, opreme i uređaja za obavljanje trgovine na malo lož ulja na prodajnim mjestima, oblik i sadržaj evidencije o prometovanim količinama i stanju zaliha u rezervoarima ulja za loženje, kao i oblik i sadržaj evidencije o kupcima ulja za loženje i načinu dostavljanja evidencija Ministarstvu trgovine i turizma.

Navedenim Zakonom i Pravilnikom propisano je da će se promet ulja za loženje vršiti na benzinskim stanicama izdvojenih od mjesta predviđenog za snabdijevanje pogonskim motornim gorivom i iz posebno utvrđenih skladišnih poslovnih prostorija – rezervoara. Bez obzira na mjesto sa koga će se vršiti prometovanje ulja za loženje, isto će se isključivo dostavljati autocisternama na adresu kupca”, kazali su za Klix.ba iz Ministarstva trgovine i turizma.

Dodaju kako su se zajedno sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove, preduzele aktivnosti na sprečavanju zloupotrebe lož ulja, a u cilju sprečavanja sive ekonomije u Republici Srpskoj.

“U narednom periodu očekuje se učestalije kontrolisanje privrednih subjekata od strane tržišne inspekcije, te zajednički rad sa Ministarstvom kako bi zloupotreba lož ulja bila svedena na minimum. Svaka uočena zloupotreba biće sankcionisana u skladu sa kaznenim odredbama koje su propisane zakonom i koje se kreću u rasponu od 1.000 do 15.000 KM”, navode iz resornog Ministarstva.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj godišnje se u prosjeku proda oko 160 miliona litara lož ulja. U cijenu lož ulja nije uračunata akciza za autoputeve od 0,15 KM i za puteve 0,10 KM. Iz “Krajinapetrola” u Banjaluci za Klix.ba ističu kako ovaj derivat, odnosno roba nije namijenjena za automobile.

“Na našim pumpama nikada se nije koristilo i točilo lož ulje. Uprava pozdravlja ovakvu odluku Ministarstva trgovine i turizma, te smatramo kako lož ulje nije namijenjeno za automobile. Mislimo da će ovakva odluka donijeti dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije”, navode iz “Krajinapetrola“.

Što se tiče Federacije Bosne i Hercegovine, promet lož ulja na benzinskim pumpama ne može se vršiti ako pištolji za istakanje nisu izdvojeni od drugih uređaja koji služe za snabdijevanje pogonskim gorivom motornih vozila i vozila na motorni pogon.  Klix

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti