Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti„Elektrokrajina“ u svakoj radnoj jedinici imala jednog fiktivnog potrošača

„Elektrokrajina“ u svakoj radnoj jedinici imala jednog fiktivnog potrošača

– Najveći iznos fakturisan fiktivnom potrošaču u RJ Banjaluka
– Đokić: Direktori odgovorni za svoj rad
– „Elektrokrajina“: Korekcije se vode na brojilu na „nepoznatoj“ adresi jer se ne odnose na jednog određenog kupca

BANJALUKA, „Elektrokrajina“ Banjaluka vodi u svakoj radnoj jedinici po jednog fiktivnog potrošača, odnosno fiktivno brojilo, a njihov ukupan dug, samo po fakturama koje su u posjedu poslovnog portala CAPITAL, je veći od četiri miliona KM.

CAPITAL je juče objavio da je „Elektrokrajina“ 2007. godine fakturisala milionske račune za utrošenu struju na brojila koja se nalaze na nepoznatoj adresi, čime su, privremeno, fiktivno povećavali potraživanja, „peglali“ poslovne rezultate i smanjivali distributivne gubitke.

Na jednom od dokumenata koji su u u našem posjedu prikazano je „stanje na finansijskim karticama na fiktivnim potrošačima za svaku radnu jedinicu“.

Najveći iznos fakturisan je fiktivnom potrošaču u RJ Banjaluka u iznosu od 2,03 miliona KM za prvih deset mjeseci 2007. godine.

U RJ Prijedor fiktivnom potrošaču je u istom periodu fakturisano 746.879 KM potraživanja za utrošenu struju, a u RJ Gradiška 340.237 KM.

Veliki iznosi fakturisani su i u ostalim radnim jedinicama – Srbac, Mrkonjić Grad, Laktaši, Novi Grad, Prnjavor i Kozarska Dubica.

Ukupna dugovanja ovih devet kupaca iznosila su 4,26 miliona maraka.

CCI30052016_0002-Copy-1-768x553Đokić: Direktori odgovaraju za rad preduzeća

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kaže da „Elektrokrajina“ nije u njegovoj nadležnosti i da je za njihovo poslovanje nadležan direktor preduzeća i direktor „Elektroprivrede“.

„Sve što je u sferi bilo kakvog kršenja pravila neka za to odgovaraju. Oni imaju svoju upravu, Nadzorni odbor, pa „Elektroprivredu“. Svakako da je Ministarstvo generalno odgovorno za sektor energetike, ali za to šta će raditi i kako radi koji direktor oni lično odgovaraju“, rekao je Đokić i dodao da će tražiti da se ispita odgovornost „ako nešto dođe do njega“.

Revizori nisu mogli utvrditi kolika su potraživanja od firmi

U revizorskom izvještaju „Elektrokrajine“ za 2007. godinu, koji je radio „Deloitte“, revizori su naveli da se nisu mogli uvjeriti u stanje potraživanja od privrednih subjekata, a istu zamjerku imali su i narednih godina prilikom revizije.

U tom izvještaju navedeno je da su ukupna potraživanja od kupaca po osnovu isporučene električne energije, izvršenih usluga i obračunatih zateznih kamata na kraju 2007. godine iznosila 72 miliona KM, nakon umanjenja za ispravku vrijednosti u iznosu od 113 miliona KM.

„S obzirom da nismo dobili zadovoljavajući broj nezavisnih potvrda stanja, a na dobijenim odgovorima postoje razlike koje nisu usaglašene nismo se mogli uvjeriti u stanje potraživanja od privrednih subjekata na kraju 2007. godine. Takođe, na osnovu prezentovanih podataka nismo bili u mogućnosti da potvrdimo starosnu strukturu navedenih potraživanja od domaćinstava i privrednih subjekata i, shodno tome, da se uvjerimo u adekvatnost ispravke vrijednosti potraživanja od kupaca na kraju 2007. godine“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Poslovanjem „Elektroprivrede RS“ i njenih zavisnih preduzeća bavila se i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS koja je, prilikom revizije učinka distributivnih gubitaka u „Elektroprivredi RS“, 2011. godine, zaključila da aktivnosti koje se sprovode na smanjenju distributivnih gubitaka i povećanju naplate potraživanja od kupaca električne energije nisu efektivne uz pojavu neefikasnosti posebno izraženu kod pojedinih distributivnih preduzeća.

„Karakteristična je visoka varijabilnost u nivou distributivnih gubitaka i u trendu smanjenja distributivnih gubitaka između distributivnih preduzeća. Distributivni gubici su se kretali u intervalu između 10,07 odsto koliko su bili u „Elektro Doboju“ i 23,53 odsto koliko su iznosili u „Elektrokrajini“ iako distributivna preduzeća djeluju u istom pravnom, ekonomskom i tehničkom okruženju“, naveli su revizori.

Na dopis CAPITAL-a da li je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS prilikom revizije učinka distributivnih gubitaka u „Elektrokrajini“, otkrila račune za struju koji su ispostavljani na brojila čija je adresa nepoznata, glavni revozor Duško Šnjegota je odgovorio da je sprovedena revizija imala karakter sistemske revizije i da nije predstavljala pojedinačnu reviziju nijednog distributivnog preduzeća iz sastava „Elektroprivrede RS“.

„Pojedinačni slučajevi loše prakse u naplati potraživanja nisu mogli biti predmetom revizije, posebno ne u okviru revizije učinka kao takve“, istakao je Šnjegota.

CCI30052016_0000-Copy-600x227„Elektrokrajina“: Korekcije starih očitanja izvršene kako bi se utvrdilo pravo stanje

Povodom teksta koji je CAPITAL juče objavio iz „Elektrokrajine“ su ponovili da su korekcije starih očitanja potrošnje električne energije u 2006. i 2007. godini sproveli zbog grešaka u očitanju potrošnje kupaca koje su se dešavale u tokom primjene prethodnog aplikativnog softvera u periodu od 2000. do 2005. godina.

Dodaju da korekcije starih očitanja nisu izvršene radi „friziranja“ poslovno-finansijskih izvještaja, već, da se utvrdi pravo stanje potrošnje ispravkom grešaka u očitanju prije 2006. godine.

„Riječ je o više hiljada „manjih“ grešaka u očitanju potrošnje kupaca od 2000. do 2005. godine nastalih primjenom nepouzdanog softvera, a koje su uvođenjem novog softvera 2006. godine sumirane po radnim jedinicama tokom 2007. godine. Korekcije se u softveru vode na brojilu na „nepoznatoj“ adresi s obzirom da se ne odnose na jednog određenog kupca već hiljade njih. Navedena brojila su nakon izvršene korekcije starih očitanja odjavljena i nemaju apsolutno nikakav uticaj na tekuće poslovno-finansijske rezultate“, tvrde u „Elektrokrajini“.

CAPITAL: S. Vukelić, M. Čigoja

CCI30052016_0006-768x1081 CCI30052016_0007-768x1124 CCI30052016_0011-768x1111

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti