Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiDaljinsko očitavanje za pouzdanost i uštede

Daljinsko očitavanje za pouzdanost i uštede

BANJALUKA,  “Elektrokrajina” Banjaluka odmakla je u realizaciji projekta sanacije distributivne mreže i proširenja postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom električne energije, koji već daje značajne pozitivne efekte.

Projekat, čiji je izvođač kompanija “Toshiba Transmission & Distribution Europe” iz Italije, podrazumijeva sanaciju distributivne mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje sistema za daljinsko očitavanje potrošnje za 12.000 kupaca na području tri elektrodistributivne radne jedinice koje su bilježile najveće distributivne gubitke. Vrijednost trogodišnjeg projekta, koji se odvija na 100 trafo-područja na teritoriji Prijedora, Laktaša, Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika, iznosi 20 miliona KM. Na pripremi i realizaciji projekta angažovano je 300 radnika, a do sada je investirano 8,6 miliona KM.

U “Elektrokrajini” ističu da je cilj projekta rekonstrukcija dotrajale mreže i smanjenje distributivnih gubitaka kako bi kupcima bilo omogućeno stabilno i pouzdano snabdijevanje strujom u skladu sa direktivama Evropske unije, a istovremeno spriječena neovlašćena potrošnja kroz izmještanje brojila iz objekata kupaca i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje. Rukovodilac projekta ispred “Elektrokrajine” Saša Popović kaže da je do aprila realizovano skoro 50 odsto projekta ako se posmatra broj kupaca koji je uveden u sistem, odnosno njih više od 5.500.

– U okviru projekta do sada je postavljeno 2.200 novih stubova i razvedena kablovska mreža u dužini od 173 kilometra. Na trafo-područjima na kojima je projekat u potpunosti realizovan distributivni gubici su svedeni na isključivo tehničke gubitke od 3,5 do četiri odsto. Troškovi preduzeća su značajno redukovani na osnovu manje količine preuzete električne energije i prestanka obaveze izlaska radnika na teren da očitaju stanje na brojilima – ističe Popović.

Nova digitalna brojila sa mogućnošću daljinskog očitavanja potrošnje, naglašavaju u “Elektrokrajini”, su neuporedivo pouzdanija od starih indukcionih brojila koja se i dalje koriste u mnogim domaćinstvima.

Na područjima gdje su instalisana digitalna brojila znatno je smanjen broj reklamacija kupaca na pogrešno očitanje stanja na brojilu i prigovora da očitanje nije izvršeno, jer je eliminisan uticaj ljudskog faktora koji postoji kod obrade podataka sa indukcionih brojila – kaže Popović.

Projekat bi trebalo da bude okončan u drugoj polovini 2017. godine. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti