Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSaudijci obaraju cijenu nafte za Evropu, podižu za SAD

Saudijci obaraju cijenu nafte za Evropu, podižu za SAD

RIJAD – Saudijski državni naftni div, Aramko, sniziće u julu cijenu “lake” nafte za sjeverozapadnu Evropu za 35 cijenti po barelu, a za zemlje Mediteranskog regiona za 10 centi, javlja Raša tudej.

Istovremeno, kompanija je povisila cijenu nafte za Aziju i SAD uslijed snažne tražnje u tim regionima. Ovakav potez dolazi poslije neuspešnog prošlonedjeljnog pokušaja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Beču da zamrznu nivo proizvodnje, u trenutku kada aktuelni prag proizvodnje iznosi 30 miliona barela dnevno.
Do obaranja cijena evropskim potrošačima dolazi zbog rastuće konkurencije u vidu Irana, koji planira da poveća obim isporuka tom regionu, navodi RT.
Islamska Republika trenutno prodaje 400.000 barela nafte dnevno Evropi, i namjerava da poveća izvoz na 700.000, po potpisivanju ugovora sa grčkim, francuskim i italijanskim rafinerijama, prema riječima jednog neimenovanog iranskog zvaničnika. Izvoz Saudijske Arabije u Evropu je prošle godine iznosio projsečnih 800.000 barela dnevno, prema podacima Međunarodne agencija za energetiku (IEA).
Obije države negiraju da nude specijalne popuste individualnim kupcima, a zvanični Teheran je ubijeđen da će pobjediti u nadmetanju za evropsko tržište. “Saudijska Arbija će biti veliki gubitnik u cijenovnom ratu”, izjavio je portparol iranskog ministarstva za naftu Akbar Nematolhi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti