Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPoskupljenje gasa u trećem i četvrtom kvartalu

Poskupljenje gasa u trećem i četvrtom kvartalu

NJUJORK, Zbog poskupljenja sirove nafte s 22 na skoro 50 dolara za barel koliko se u ponedjeljak prodavala na berzama, „Gasprom” najavljuje poskupljenje gasa u trećem i četvrtom kvartalu.

 

Poslije pet uzastopnih pojeftinjenja gasa, čime je cijena za godinu dana u Srbiji pala za oko 35 odsto, „Gasprom” najavljuje da će u trećem i četvrtom kvartalu ove godine, gas poskupiti, zbog skoka cijene sirove nafte.

Prema današnjim podacima sjevernomorska nafta „brent” (koja se prerađuje i u Srbiji) skočila je za 35 centi (0,71 odsto) na skoro 50 dolara za barel, potvrdio je AFP, što će se odraziti na cijenu gasa koja se svakih devet mjeseci usklađuje s cijenom sirove nafte na svjetskoj berzi.

– Cena gasa, koji Rusija isporučuje Evropi, najniža je u ovom drugom kvartalu, budući da ugovori „Gasproma” u određivanju cene uključuju indeksiranje cene nafte uz odloženi efekat od šest do devet meseci. S obzirom na to da je u tom periodu i cena barela nafte bila najniža oko 25 dolara, i gas je pojeftinjavao, objasnio je na godišnjoj konferenciji za novinare Aleksandar Medvedev, zamjenik predsjednika Upravnog odbora „Gasproma”.

– Do poskupljenja će ipak doći u trećem i četvrtom kvartalu, jer je i nafta počela da poskupljuje. „ Gasprom”, međutim, nije zainteresovan da zauzima odbrambenu poziciju, ili da započinje neku vrstu „rata cenama” kako bi doskočio američkom prirodnom tečnom gasu – objasnio je Medvedev.

On je istakao da će Evropi biti potrebno dodatnih 80-100 milijardi kubika gasa godišnje do 2025. godine, a do 2030. još više oko 150 milijardi. S obzirom na to kolike su projektovane potrebe za ruskim gasom, „Gasprom” smatra da tečni prirodni gas koji je počeo da stiže iz SAD u Evropu, a uskoro bi trebalo i na Balkan, neće biti dovoljan da se premosti ovaj veliki jaz u potražnji.

Kada je reč o konkurentnosti cena prirodnog tečnog i ruskog gasa treba imati na umu da se osnovnoj ceni tečnog prirodnog gasa moraju dodati troškovi prevođenje gasa u tečno stanje, transport i upumpavanje gasa u gasovod – objasnio je Medvedev.

Da li prirodni tečni gas koji se dovozi preko okeana, može da nadomjestiti potrebe Evrope i Balkana za ruskim gasom i po kojoj cijeni, Ljubinko Savić, sekretar Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije, kaže, da će SAD brzo doživeti fijasko kada je reč o tečnom prirodnom gasu.

Pre svega, zbog velikih ekološkog zagađenja koja nastaju usled eksploatacije gasa iz uljnih škriljaca. Ali i zbog jasne računice da taj gas ne može biti jeftiniji od ruskog. Osim, ako Amerika ne bude krenula s damping cijenama – kaže on.

Ukoliko su, dodaje, SAD rješile da po svaku cijenu smanje zavisnost od ruskog gasa, oni će ići s prodajom ispod ekonomske cijene. Dopremanje ovog gasa ima mnogo veće troškove nego kada ruski gas poteče gasovodom. Najprije ga treba dopremiti do postrojenja za komprimovanje ili utečnjavanje, pa preraditi radi lakšeg transporta, što sve košta. Potom ga tankerima transportovati preko okeana do Evrope, što takođe košta.

Njegova regasifikacija u samoj Evropi takođe košta, prema tome, njegova cena nikako ne može da bude konkurentna gasu iz gasovoda – objašnjava Savić.

Osim toga „Gasprom” planira da do kraja ove godine isporuči oko 165 milijardi kubika gasa Evropi, što je apsolutni rekord za posljednjih pet godina i to sve uz veliku proizvodnju američkog gasa.
I za Vojislava Vuletića, predsjednika Udruženja za gas Srbije, količine prirodnog tečnog gasa koje bi preko okeana stizale u Evropu zanemarljivo su male u odnosu na one koje se dovode gasovodima iz Ruske Federacije, Norveške i Holandije.Politika

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti