Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPovećanjem energetske efikasnosti do ušteda

Povećanjem energetske efikasnosti do ušteda

DOBOJ, U Doboju je danas svečano obilježen završetak projekta energetske efikasnosti Bolnice „Sveti apostol Luka“, vrijednog 650.000 KM, zahvaljujući kojem će za vrlo kratko vrijeme ova zdravstvena ustanova uštedjeti 350.000 KM.

Projekat je realizovan u okviru UNDP projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, a finansiran je sredstvima Švedske razvojne agencije /SIDA/, institucija Republike Srpske i dobojske bolnice.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ukazala je da BiH godišnje izdvaja oko 20 odsto BDP-a, jer javne ustanove ne zadovoljavaju energetske potrebe.

Golićeva je navela da resorno ministarstvo provodi projekat povećanja energetske efikasnosti na 31 objektu u Republici Srpskoj, ocjenjujući da je to nedovoljno, s obzirom na ukupan broj lokalnih zajednica.

„Postoje naznake da će BiH dobiti novi grant za povećanje energetske efikasnosti kojim bi bili obuhvaćeni javni objekti u lokalnim zajednicama i na nivou Republike, koji nemaju sertifikat energetske efikasnosti“, rekla je Golićeva na svečanosti, kojoj je prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Nakon svečanosti povodom završetka ovog projekta, u prostorijama Bolnice potpisana su pisma saradnje između UNDP-a i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za zajedničko provođenje projekta povećanja energetske efikasnosti novih pet javnih objekata u Republici Srpskoj.

Potpisan je i Sporazum o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ između UNDP i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske o povećanju energetske efikasnosti javnih objekata na prostoru Srpske u ukupnom iznosu od 2.700.000 KM.

Direktor Agencije za razvojnu saradnju švedske Ambasade u BiH Mari Bergstrom navodi da su za realizaciju povećanja energetske efikasnosti u BiH, švedski poreski obveznici izdvojili 5.000.000 evra putem Razvojnog programa UN.

Ona je zadovoljna podrškom Vlade Švedske projektima energetske efikasnosti, za koje navodi da kreiraju nova radna mjesta, obezbjeđuju bolju zaštitu životne sredine, te stvaraju ekonomske uštede u grijanju.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani rekla je da BiH godišnje izdvaja 20 odsto sredstava Bruto godišnjeg proizvoda za energetske potrebe, a zemlje EU svega 4,75 odsto.

Ona je ukazala na to da povećanje energetskih mjera za 20 odsto stvara energetske uštede od četiri odsto, odnosno 1.000.000 evra uloženih u energetsku efikasnost otvara novih 90 radnih mjesta.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović naveo je da su Fond i UNDP danas potpisali Sporazum o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji će, uz sredstva Švedske razvojne agencije, ukupno iznositi oko 2.700.000 KM, od čega je učešće Fonda 494.000 KM.

On kaže da se projektom namjeravaju u ovoj godini na prostoru Republike Srpske uraditi mjere energetske efikasnosti na devet javnih objekata, prije svega zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

Todorović očekuje da Fond sa UNDP-om i SIDOM ostvari sinergijski efekat povećanja energetske efikasnost u Republici Srpskoj koji će u narednom periodu biti unapređivan.

Direktor Bolnice „Sveti apostol Luka“ Vlado Đurđević kaže da je kroz ovaj i druge projekte UNDP-a, podrškom Ambasade Švedske, međunarodnih institucija, Vlade Republike Srpske, Vlade Srbije, te domaćih izvora finansiranja, u dpbojsku bolnicu ukupno investirano oko 1.300.000 KM.

On je kao narednu investicuju u okviru projekta energetske efikasnosti najavio promjenu energenta u kotlovnici sa mazuta na pelet. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti