Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBenzin najjeftiniji u BiH, dizel u Makedoniji

Benzin najjeftiniji u BiH, dizel u Makedoniji

BEOGRAD, Cijena sirove nafte veoma je promenljiva i od početka godine do sada znatno je skuplja. Naime, početkom godine cijena sirove nafte tipa “brent” bila je oko 37 dolara, krajem januara koštala je ispod 30 dolara, a ovih dana se barel “brenta” prodaje za više od 50 dolara.

 

U skladu sa cIJenama sirove nafte, na svim lokalnim tržištima, pa i u Srbiji, mJenjale su se i cijene goriva, a na domaćem naftnom tržištu je, u odnosu na prošlu nedelju, litar skuplji za oko dinar, pa litar benzina košta oko 133 dinara, dok je litar dizel goriva oko 137 dinara.

 

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ukazuju da je odnosu na kraj januara, kada je cijena nafte bila na višegodišnjem minimumu i barel “brenta” koštao ispod 28 dolara, sada barel skuplji za oko 85 odsto.

Poslije dužeg vremena cijena barela otišla je iznad 50 dolara, jer je u ponedjeljak sirova nafta tipa “brent” prešla tu psihološku granicu, a u srijedu  je za istu količinu trebalo više od 52,24  dolara. U utorak je barel “brenta” koštao 52,73 dolara, a ta cijena je posljednji put zabilježena u oktobru prošle godine.

 

U skladu s cijenama nafte i cijene goriva su se mjenjale, pa je od kraja januara  do sada na tržištu Srbije cijena benzina viša je za oko osam  procenata, a dizela za oko devet. Slične promjene cijene goriva desile su se i u zemljama u okruženju, a kada se uporede cene litre goriva u evrima, litar benzina u Srbiji jeftiniji od regionalnog prosjeka, dok je prosječna cijena dizela i dalje među najvišima.

 

Tako je benzin najpovoljnije kupiti u Bosni i Hercegovini jer je litar 0,89 evra, a najskuplje u Grčkoj gdje košta 1,38 evra. U  Bugarskoj  je litar benzina 0,98 evra, Makedoniji 1,03 evra, a nakon toga sljedi Srbija, gdje za litar benzina treba 1,07 evra. Skuplje nego u Srbiji ovo gorivo košta u  Mađarskoj, gdje litar benzina košta 1,09 evra, Rumuniji 1,10, Crnoj Gori 1,12 evra i Albaniji 1, 16 evra. U Hrvatskoj i Sloveniji ovo gorivo košta gotovo identično, a litar je nešto malo skuplji od 1,20 evra.

 

Kad je u pitanju cijena dizela Srbija je veoma visoko plasirana  jer litar košta oko 1,11 evra, a skuplje ga je natočiti u Albaniji i Hrvatskoj gdje za litar treba 1,12 odnosno 1,16 evra.

Dizel je najpovoljnije natočiti u Makedoniji, gdje litar košta 0,81 evro, a potom u BiH – 0,87 evra. U Bugarskoj dizel košta 0,96 evra, a cijena je gotovo ista i u Crnoj Gori jer litar košta 0,97 evra.

Iznad jednog evra za litru dizela plaćaju vozači u Rumuniji i Mađarskoj – 1,07 evra,  u Sloveniji je dizel 1,08 evra, dok je u Grčkoj za litar dizela potrebno 1,10 evra.

 

Iako s u cijene u nekoliko država veoma slične i ponekad se razliku za svega jedan evrocent, razlike u cijeni između pojedinih država su velike pa se u zavisnosti gdje se gorivo kupuje, može uštedeti ili potrošiti više novca.

Tako je za punjenje rezrvoara od 40 litara benzina u BiH potrebno 35,6 evra, a u Grčkoj 55,2 evra, što je značajan razlika od čak 20 evra. Za istu količinu goriva u Srbiji treba izdvojiti 42,8 evra.

 

Slično je i pri kupovini dizel goriva jer u Makedioniji za rezervoar od 40 litara treba 32,4 evra, a u Hrvatskoj 46,6 evra. Tako će vozači koji ovu količinu goriva kupe u Makedoniji platiti za gotovo 15 evra manje nego u Hrvatskoj, odnosno oko 12 evra manje nego u Srbiji gdje je za rezervaor od 40 litara dizela potrebno oko 44,4 evra.   Dnevnik

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti