Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRS i UNDP zajedno u projektu energetske efikasnosti

RS i UNDP zajedno u projektu energetske efikasnosti

BANJALUKA, Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nastavljaju uspješnu saradnju i kroz projekat „Energetska efikasnost javnih zgrada u Republici Srpskoj“.

UNDP ovaj projekat implementira kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ a Ministarstvo kroz jedinicu za implementaciju projekata Svjetske banke.

Početni koraci učinjeni su još 29.10.2015. godine potpisivanjem Memoranduma, a od tada traju pripreme za zajedničku realizaciju koje podrazumijevaju identifikaciju objekata i pripremu tenderske dokumentacije, kako bi radovi na odabranim objektima bili završeni u toku građevinske sezone.

Zajedničkim sredstvima Ministarstva i UNDP-a, u okviru ovog projekta biće energetski opremljeno ukupno šest objekata, a riječ je o institucijima obrazovanja.

Ukupna procijenjena vrijednost radova na povećanju energetske efikasnosti ovih objekata je oko 3,5 miliona KM, od čega UNDP učestvuje sa oko 600.000 KM, a Ministarstvo sa 2,9 miliona KM.

Riječ je o iznosima bez PDV-a, a trebalo bi da budu obnovljeni objekti OŠ „Aleksa Šantić“u Banjoj Luci, OŠ „Sveti Sava“ u Bileći, OŠ „Sveti Sava“ u Brodu, SŠ „28 Juni“ u Istočnom Novom Sarajevu, Studentski dom, Akademija umjetnosti i Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju i Prirodno matematički fakultet u Banjoj Luci.

„Posebno želim da naglasim da sam ponosna na ukupnu saradnju Ministarstva na čijem sam čelu i UNDP-a i na rezultate koje smo zajednički postigli, naročito kada se radi o uspostavljanju i izgradnji infrastrukture za borbu protiv ekstremnih posljedica klimatskih promjena kao što su poplave. Podizanje energetske efikasnosti u zgradarstvu još je jedan naš zajednički projekat, koji će u dobroj mjeri uticati na prevenciju klimatskih promjena“, istakla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Objekti će biti energetski utopljeni a trebalo bi da budu zamijenjeni prozori, ugrađena nova energetski efikasna fasada, revitalizovan sistem rasvjete, a u pojedinim objektima će biti rekonstruisan krov ili zamijenjen sistem grijanja.

UNDP će za svoj dio radova provoditi procedure dok će Ministarstvo, u skladu sa procedurama Svjetske banke, provoditi javne nabavke. S ciljem postizanja što boljih rezultata, sve aktivnosti će biti koordinisane.

Ministarstvo će kroz projekat „Energetska efikasnost u BiH“ ukupno obnoviti više od 30 objekata javnih zgrada iz oblasti školstva i zdravstva. Projekat će se implementirati u periodu do 2018. godine, a podržala ga je Svjetska banka kreditom od 12,8 miliona dolara za Republiku Srpsku.

Osnovni cilj projekta je da se kroz finansiranje mjera za unapređenje energetske efikasnosti (stavljanje fasada, zamjena stolarije, sanacija sistema grijanja i sl.) smanji potrošnja energije, direktno ostvare uštede u budžetu, kao i da se poboljša kvalitet boravka za đake, pacijente i zaposlene u tim objektima.

S obzirom na sadašnje stanje objekata, nakon rekonstrukcije, očekuju su uštede za materijalne troškove i do 50 odsto. Glavna ekonomska korist je ušteda na grijanju, dok je glavna finansijska korist od investicija smanjenje računa za potrošenu energiju.

Očekuje se i pozitivan uticaj na zapošljavanje u građevinskom sektoru, kao i pozitivan uticaj na povećanje svijesti o energetskoj efikasnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti