Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti70 odsto evropske struje dolaziće od obnovljivih izvora energije

70 odsto evropske struje dolaziće od obnovljivih izvora energije

NJUJORK,  Godine 2015., obnovljivi izvori energije predstavljali su 32 odsto proizvodnje električne energije u Evropi.

 

Obnovljivi izvori energije će se u narednim godinama nastaviti masovno razvijati, a 2040. će proizvoditi 70 odsto evropske električne energije, zahvaljujući smanjenju troškova za proizvodnju solarne energije i energije vjetra, doznaje se u ponedjeljak iz izvještaja Bloomerga “New Energy Outlook 2016”.

 

Niske cijene gasa i uglje će ostati niske, ali to neće spriječiti osnovno projemu svjetskog elektrosistema tokom narednih decenija prema obnovljivim izvorima energije, poput vjetra i sunca”, predviđa se u spomenutom izvještaju. Godine 2015., obnovljivi izvori energije predstavljali su 32 odsto proizvodnje električne energije u Evropi.

 

U SAD-u, hidroenergija, solarna energija i energija vjetra porasće s 14 odsto u 2015. na 44 odsto 2040., dok će udio gasa pasti s 33 na 31 odsto, piše u prognozi Bloomberga o svjetskoj energetici.

 

U izvještaju se iznosi predviđanje da će obnovljivi izvori energije, na svjetskom nivou premašiti plin 2027., te da se treba čekati do 2037. da bi obnovljivi izvori energije preuzeli prevlast nad ugljom, s iznimkom Sjeverne Amerike. Takođe se ističe da će porasti potražnja za električnom energijom zbog nove namjene, primjera električnih automobila. Poslovni.hr

3 KOMENTARI

  1. znamo da obnovljivi izvori traze rezervne kapacitete koji rade ili na ugalj ili na gas. Znaci, koliko GW OIE toliko treba da se otovre i klasicni izvori. Tesko da ce se ostvariti ovaj uspeh bez unapredjivanje skladiranje energije i poboljsavanje baterija (pre svega brzine punjenja i kapaciteta)

  2. Energija vetra,energija vode,geotermalna enrgija,energija sunca i bio energija nisu iskoriscene ni 30% sto je mozda i dobro za buducnost posto su rezerve gasa i nafte iz godine u godinu sve manje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti