Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte su trenutno blago ispod 50 dolara za barel

Cijene nafte su trenutno blago ispod 50 dolara za barel

BEČ , Višak na svjetskom tržištu nafte će se vjerovatno dodatno smanjiti, što će doprinjeti uravnoteženju tržišta do kraja ove godine, saopštila je OPEK.

“Prekomjerne zalihe na tržištu će vejrovatno pasti u narednim kvartalima“, navodi se u junskom izvještaju Organizacije zemalja izvoznica nafte, a prenosi agencija Frans pres.

Cijene nafte su trenutno blago ispod 50 dolara za barel, dostigavši taj nivo proteklih mjeseci nakon što su u januaru skliznule na minimalnih 25 dolara za barel.

Ovaj oporavak je, prema izvještaju OPEK-a, rezultat niza faktora, kao što su slabiji dolar, manja proizvodnja u SAD i prognozirani oštar pad zaliha u nečlanicama OPEK-a u ovoj godini.

Iz OPEK-a, međutim, poručuju da su zalihe još uvijek znatno veće od tražnje.

“Solidan ekonomski oporavak širom svijeta, uprkos slabom početku godine, vjerovatno će doprinjeti budućem povećanju tražnje nafte,” navode članice OPEK-a, podsjećajući da bi globalna ekonomija ove godine trebalo da ostvari rast od 3,1 odsto posle rasta od 2,9 odsto iz prošle godine.

“Svjetska tražnja za naftom bi trebalo da poraste za 1,2 miliona barela dnevno u drugoj polovini tekuće godine u odnosu na isti period 2015. godine, čime će globalna tražnja za naftom dostići prosječnih 94,18 miliona barela dnevno u čitavoj godini”, navodi se u izvještaju OPEK-a.

Tražnja u razvijenim zemljama koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) će, prema prognozama OPEK-a, biti najveća u Sjevernoj i Južnoj Americi, u Evropi će stagnirati, a u Aziji pasti.

Van OECD-a, tražnja će biti snažna i u Indiji zahvaljujući solidnom ekonomskom rastu, ali raznolika u Kini. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti