Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRekonstrukcijom 11 objekata do veće energetske efikasnosti

Rekonstrukcijom 11 objekata do veće energetske efikasnosti

BANJALUKA, U Banjaluci su danas potpisani memorandumi o razumijevanju za unapređenje energetske efikasnosti u još 11 ustanova u Republici Srpskoj u kojima će biti realizovan Projekat energetske efikasnosti, vrijedan 4.678.166 KM.

Dokumente su potpisali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, u ime ministra zdravlja savjetnik Sanja Pajunović sa predstavnicima deset opština i gradova i 11 predstavnika javnih ustanova iz Srpske u kojima će se realizovati Projekat.

Unapređenje energetske efikasnosti sprovešće se u Bolnici Foča, objektu Poliklinike Doma zdravlja Banjaluka, osnovnim školama „Dositej Obradović“ Doboj, „Mladen Stojanović“ Laktaši, „Petar Kočić“ Ugodnović, Teslić, „Vuk Karadžić“ Banjaluka, „Danilo Borković“ Gradiška, „Desanka Maksimović“ Ribnik, „Nemanja Vlatković“ Šipovo, te Stručnoj i tehničkoj školi Derventa i predškolskoj ustanovi „Pčelica“, Kozarska Dubica.

Golićeva je nakon potpisivanja novinarima rekla da se ovim dokumentom regulišu odnosi u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti na objektima, sa predstavnicima 11 javnih ustanova u deset gradova i opština u kojima će se sprovoditi Projekat energetske efikasnosti.

„Riječ je o trećem krugu objekata, podsjećam da smo ovakav memorandum potpisali krajem septembra prošle godine za prvih 11 objekata, te 7. aprila sa sljedećih 12 ustanova, odnosno 10 objekata“, podsjetila je Golićeva.

Ona je pojasnila da su rezultati energetskih pregleda ovih objekata pokazali opravdanost ulaganja jer većina njih nema termičku izolaciju – fasadu, stolarija je dotrajala, zastarjeli su sistemi grijanja i loše su krovne konstrukcije.

Prema njenim riječima, mjere energetske sanacije objekata odnose se na zamjenu fasadnih prozora i vrata, toplotnu izolaciju fasadnih zidova, toplotnu izolaciju tavana – krova, djelimičnu rekonstrukciju sistema grijanja, revitalizaciju sistema rasvjete, što dovodi do smanjenja potrošnje energije, smanjenja tekućih troškova i povećanja komfora u zatvorenim prostorijama.

„Očekuje se da će nakon sanacije doći do ušteda koje bi trebalo da znače i do 50 odsto vrijednosti za materijalne troškove koji se sada izdvajaju. Uz uštede, važno je napomenuti da realizacija ovog projekta ima izuzetne efekte na nivou ukupne ekonomije, u smislu pokretanja privrednih aktivnosti, angažovanja domaće građevinske i zanatske operative i korišćenja domaćih proizvoda„, naglasila je Golićeva.

Ona je podsjetila da se Projekat energetske efikasnosti u BiH finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke u vrijednosti 32 miliona dolara za BiH, od čega Republici Srpskoj pripada 12,8 miliona, kao i da je tok otplate 25 godina, sa grejs periodom do pet godina i kamatnom stopom od 1,25 odsto.

Golićeva je poručila da je cilj projekta saniranje oko 35 objekata javnih zgrada, prije svega, iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite.

„U prvom krugu odabrano je 11 objekata, tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti prosvjete i kulture, a procijenjena vrijednost investicija u ovih 11 objekata je oko 5,5 miliona KM. U drugom krugu odabrano je 12 ustanova smještenih u 10 objekata, a predviđena visina investicije u ove objekte iznosi 4.401.307 KM“, podsjetila je Golićeva.

Ministar Malešević rekao je da će potpisani dokument doprinijeti da obrazovni i zdravstveni objekti izgledaju najljepše u svojoj sredini, te da ostvare određene uštede i da se lakše uklapaju u materijalne troškove koji su im predviđeni za njihovo funkcionisanje.

„Nastojaćemo da i preostale škole uredimo i dovedemo u zadovoljavajuće uslove“, dodao je Malešević.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović rekao je da ova opština po pitanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije već ima pozitiva iskustva jer su adaptirali lokalni vrtić nakon čega su uštede u zagrijavanju, odnosno hlađenju iznosile oko 50 odsto.

„Očekujemo da ćemo sa ovim projektom i u osnovnoj školi smanjiti troškove i djeci učiniti boravak u školi prijatnijim“, dodao je Latinović. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti