Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPutin i Junker razgovarali o energetici

Putin i Junker razgovarali o energetici

SANKT PETERBURG, Predsjednik Rusije Vladimir Putin i šef Evropske komisije Žan Klod Junker razgovarali su na sastanku u Sankt Peterburgu o odnosima u oblasti energetike.
Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov rekao je novinarima da se Moskva poslije ovog susreta nada energetskom dijalogu, ali da nisu razgovarali o sankcijama.

Govoreći o “Sjevernom toku dva” Čižov je naveo da “u Evropskoj komisiji nema jedinstvenog stava o tom projektu i da se nastavlja diskusija o tome da li `Sjeverni tok` utiče na famozni treći projekat ili ne”, javlja “Sputnjik”.

“Smatramo da je jedan od dva stava koji postoje u EU ispravan, a da drugi nije”, dodao je on.

Čižov je dodao da su Putin i Junker razgovarali o pitanju obnavljanja samita Rusije i EU.

“Prije ili kasnije treba da održimo 33. samit, kada i gdje će on biti održan vidjećemo. Obnavljanje samita je neophodno. Ne verujem da će to biti dva puta godišnje“, rekao je Čižov.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi o svemu što se tiče odnosa Rusije i EU, a da je samit dio te problematike.

Sama činjenica da predsjednik Evropske komisije učestvuje na peterburškom Međunarodnom ekonomskom forumu, njegov kontakt s predsjednikom Rusije, njegov nastup na otvaranju foruma… Ne bih to nazvao prodorom, naravno, to bi bilo preuveličavanje, ali je to određeni korak naprijed u povratku naših odnosa u normalno stanje”, rekao je Čižov.

Ruski diplomata je dodao da će Rusiju posjetiti i šef evropske diplomatije Federika Mogerini, ali da datum njenog dolaska još nije utvrđen.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti