Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotpisan memorandum o saradnji na projektu termoelektrane "Gacko 2"

Potpisan memorandum o saradnji na projektu termoelektrane “Gacko 2”

BEOGRAD,  Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Beogradu, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Memorandum o razumijevanju i saradnji na projektu izgradnje Termoelektrane “Gacko 2” sa predstavnicima kineskih kompanija “CMEC” i “Čajna poli grup”.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, nakon ceremonije potpisivanja dokumenta, da je izuzetno zadovoljan što je Memorandum potpisan, naglasivši da se na sadržaju Memoranduma radilo nekoliko mjeseci unazad.

 

Ranije, kada sam u decembru bio u Pekingu imali smo kontakt i krenuli u operacionu realizaciju”, podsjetio je predsjednik Dodik.

 

On je kao posebno važno istakao to što je Memorandum potpisan upravo u vrijeme boravka kineskog predsjednika Si Đinpinga u Beogradu.

 

“To je dio ukupnog protokola u Srbiji i nama je drago što smo dio toga i da u tom pogledu možemo pred /kineskog/ predsjednika izaći sa pričom da je potpisan Memorandum”, rekao je predsjednik Dodik.

 

On je podvukao da je, s obzirom na reference koje imaju kineske kompanije i ozbiljnost trenutka koji je vezan za boravak Si Đinpinga, “apsolutno moguće brzo i uspješno realizovati projekat”. “On ima u sebi određene proceduralne tokove. To nije jednostavno. To se ne može desiti za jedan dan, ali aktivnosti koje smo danas postavili nas nesumnjivo upućuju ka cilju da se realizuje taj projekat i zato sam zadovoljan i želim da čestitam i predstavnicima kompanija i gospodinu Đokiću koji je u ime naše Vlade potpisao Memorandum”, rekao je Dodik.

 

I ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je istakao da posebnu težinu Memorandumu daje činjenica da je potpisan u vrijeme boravka kineskog predsjednika u Beogradu.

 

On je podsjetio da su potpisnici Memoranduma već uspješno realizovali projekat “Kostolac” u Srbiji i da je upravo iz tog dobrog iskustva nastala želja Vlade Republike Srpske da uđe u saradnju oko izgradnje Termoelektrane “Gacko 2”, koja se projektuje ili planira realizovati na način da se izgrade postrojenja snage 300 megavata.

 

“Na kineskim partnerima će biti da, koristeći svoju metodologiju i sve podatke koje imamo u području rudarskog basena Gacko i cijelog tog lokaliteta, izrade studiju izvodivosti, te da nakon toga uđemo u realizaciju projekta”, rekao je Đokić.

 

On je ukazao da je danas postignuta saglasnost da treba ubrzati proceduru, naglasivši da iskreno vjeruje u uspjeh. Predsjednik korporacije “CMEC” DŽang Čun istakao je da je plan kompanije da sredinom naredne godine krene u izgradnju projekta u Srpskoj.

 

On je istakao da je riječ o veoma važnom infrastrukturnom projektu u okviru politike Vlade Kine “Jedan pojas – jedan put”, dodavši da su njegova i kompanija “Čajna poli grup” zainteresovane da prošire saradnju sa Srpskom u domenu energetike.

 

“Potpisivanje Memoranduma osnova je za tu saradnju i konkretno za realizaciju projekta Termoelektrane u Gacku. Naš sljedeći plan je da preuzmemo korak u smislu da odredimo šta je potrebno na projektovanju i rješavanju finansijske konstrukcije”, rekao je DŽang Čun.

 

Prema njegovim riječima, činjenica da se Memorandum potpisuje u vrijeme boravka kineskog predsjednika Beogradu govori o njegovoj ozbiljnosti. Pomoćnik predsjednika “Čajna poli grup” Vand Sang Je istakao je da je ta kompanija potpisala Memorandum jer želi da pokrene projekat.

 

On je ukazao da su njegova i kompanija “CMEC” državne kompanije sa velikim iskustvom i ugledom. “Imamo veoma dobre i uspješne primjere saradnje. Raduje nas što Memorandum potpisujemo u vrijeme boravka kineskog predsjednika u Beogradu i vjerujem da će moja kompanija taj posao uraditi uspješno“, rekao je Vand Sang Je.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti