Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRusi spremni da grade novu nuklearku

Rusi spremni da grade novu nuklearku

SOFIJA, Predsjednik ruskog državnog koncerna za atomsku energiju “Rosatom” Sergej Kirijenko izjavio je da je ta kompanija spremna da razmotri mogućnosti izgradnje novih nuklearnih centrala u Bugarskoj, uprkos tome što je propao ugovor o izgradnji nuklearke “Belene”.
Uvek zastupam mišljenje, da ukoliko je to greška, to je greška određenih ljudi, a ne naroda ili države“, dodao je Kirijenko, prenijeli su bugarski mediji.

Više od tri godine od otkazivanja projekta za izgradnju druge nuklearne centrale, Arbitražni sud u Parizu naložio je bugarskoj Nacionalnoj elektroprivrednoj kompaniji /NEK/ da plati 550 miliona evra “Atomstrojeksportu”, kompaniji kći “Rosatoma”, za naručenu opremu za nuklearno postrojenje.

Izgradnja nuklearke “Belene” počela je 1987. godine na osnovu međuvladinog sporazuma, koji su tada podpisali SSSR i Narodna Republika Bugarska.

Nakon političkih promjena u Bugarskoj, izgradnja je u potpunosti obustaljena, ali je aktuelizovana 2002. godine i 2006. godine sproveden je tender na kojem je pobijedila ruska kompanija “Atomstrojeksport”.

Prema planu, nova nuklearka na Dunavu u gradu Belene, na sjeveru zemlje, trebalo je da ima dva reaktora jačine od po hiljadu megavati, a vrijednost je procijenjena na oko šest milijardi evra.

Projekat je službeno započeo 2008. godine, ali je ubrzo realizacija postala veliko breme zbog nestašice novca, zbog čega je nakon referenduma zvanična Sofija odlučila da raskine sporazum o izgradnji nuklearke sa ruskom kompanijom.

Ruska kompanija “Atomstrojeksport” tužila je zatim bugarsku stranu za odštetu zbog odustajanja od izgadnje nuklearne centrale.

Bugarska je jedina država u regionu koja posjeduje nuklearnu centralu i zahvaljujući nuklearki “Kozloduj” najveći je proizvođač struje u regionu. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti