Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSindikat protiv privatizacije EPS-a

Sindikat protiv privatizacije EPS-a

BEOGRAD,  Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” protivi se privatizaciji EPS, jer je to jedino preostalo porodično blago koje ima Srbija, a sve ostalo je, planski ili neplanski, rasprodato i odavno potrošeno – navodi se u saopštenju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” koje je potpisao njegov predsjednik Milorad Panović.

U saopštenju se ističe da je izgubljeno više od 20 godina za reformu EPS-a, kao najveće i najznačajnije državne kompanije i da smo sada u cajtnotu i pod snažnim pritiskom Svjetske banke i MMF, stavljeni pred svršen čin, pa će socijalna cijena reorganizacije biti veoma bolna.

– Umesto da se kroz ozbiljan socijalni dijalog radnicima i građanima Srbije saopšti kako izgleda projekat za promene EPS-u, to se skriva, uz maksimalnu zloupotrebu uloge Sindikata radnika EPS-a. Svedoci smo da se kontinuirano obara vrednost kapitala EPS-a, slabi se njegova efikasnost i konkurentnost i tako se naša kompanija gura ka prodaji – piše u saopštenju.

Ističe se i da su višegodišnji pokušaji Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” da poslovodstvu EPS-a i Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije predoči značaj socijalnog dijaloga i da ukaže na ozbiljnost socijalne dimenzije reorganizacije EPS, ostali bez odgovora.

– Radnici imaju pravo da od predsjednika Sindikata radnika EPS-a zahtjevaju da ne potpisuje aneks Posebnog kolektivnog ugovora pre nego što saopšti šta to potpisuje i šta to znači za zaposlene i građane Srbije – piše u saopštenju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti