Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostAntić: Prva elektrana na otpad bi mogla biti izgrađena u Pančevu

Antić: Prva elektrana na otpad bi mogla biti izgrađena u Pančevu

BEOGRAD, Ministar energetike  Srbije Aleksandar Antić rekao je da bi prva elektrana u Srbiji koja bi za gorivo koristila otpad mogla da bude izgrađena u Pančevu u saradnji sa kineskim partnerima.

Jedan od koraka ka tome je i Memorandum o razumjevanju za finansiranje i izgradnju elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Srbiji, koji je potpisan danas, u okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu.

Antić je rekao da je Pančevo definisano kao prva velika jedinica lokalne samouprave u kojoj će kineski partneri uraditi analize i studije.

“Verujem i nadam se, poznajući tu tradicionalnu kinesku upornost i posvećenost realizaciji projekta, tu će nići prva elektrana koja će koristiti otpad kao pogonsko gorivo”, rekao je Antić.

Upitan u kom periodu se može očekivati početak projekta, Antić je rekao da je ključno da kineski partneri naprave pouzdanu studiju izvodljivosti i opravdanosti i da dokazu da grad Pančevo generiše neophodne količine otpada koje su potrebne za stabilan rad elektrane.

Antić je rekao da će to biti pilot projekat, a da bi, ukoliko ta elektrana da očekivane rezultate, takvi objekti mogli da niknu i u drugim delovima Srbije. RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti