Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraMontirane tri vjetrenjače kod Nikšića

Montirane tri vjetrenjače kod Nikšića

NIKŠIĆ, Na lokalitetu Krnovo kod Nikšića do sada je dopremljeno 12 vjetrenjača, od kojih je završena montaža njih tri, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Investitor je, prema obavezama iz ugovora, dužan da do 7. maja naredne godine omogući početak rada vjetroelektrana i pratećih objekata i infrastrukture, kao i priključenja iste na elektroenergetski sistem.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo zaključen je sa francusko-austrijskim konzorcijumom “Akuo Energy SAS” – “Ivicom Consulting”, prenose crnogorski mediji.

Ugovorom koji je potpisan 2010. godine je državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage od 72 megavata (MW).

Riječ je o energetskom projektu koji predviđa izgradnju 30 vjetrogeneratora, dvije trafostanice, priključnih dalekovoda i zgrade za održavanje na Krnovu, za koji su ugovor potpisali crnogorska Vlada i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja vjetroelektrana na Krnovu, čija vrednost je oko 120 mil EUR, počela je u maju prošle godine, a imaće godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh). Ekapija

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti