Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSrbija: Ukradeno 95,5 miliona kilovat-časova struje za godinu dana

Srbija: Ukradeno 95,5 miliona kilovat-časova struje za godinu dana

BEOGRAD, Stručne ekipe „EPS distribucije” otkrile su samo tokom jednodnevne kontrole da je u Kragujevcu pokradeno 100.000 kilovat-sati električne energije.

Istovremeno su njihove kolege tokom provjere 170 drugih mjernih mjesta utvrdili da je u četiri slučaja krađe struje EPS oštećen za 870.000 dinara ili 7.000 evra.

Koliko je krađa električne energije uzela maha, potvrđuje i podatak da je u proteklih godinu dana (od jula 2015. do juna 2016. godine) „EPS distribucija“ za neovlašćeno korišćenje električne energije otkrila 95,5 miliona kilovat-časova ukradene električne energije.

Dugovi, kako je potvrdio Milan Đorđević, predsednik Sindikata EPS-a, iznose oko 1,5 milijardi evra za nenaplaćena potraživanja.

Gubici „EPS distribucije“ u 2015. godini bili su 14,01 odsto, što je manje od 14,71 odsto koliko je bilo predviđeno planom poslovanja za 2015. godinu. U EPS-u tvrde da se akcijama jedinstvenih timova za otkrivanje neovlašćenog korišćenja električne energije staje na put krađi struje.

Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, skeptičan je, međutim, kako je napisao na blogu B92, da EPS može da zaustavi krađu struje koja dostiže 0,2 odsto BDP-a. Preračunato to je oko 70 miliona evra.

U EPS-u, istovremeno, ističu da je u prvom kvartalu 2016. godine podneto 1.837 krivičnih i 105 prekršajnih prijava, a 475 puta je uz asistenciju policije kontrolisan pristup mjernom mjestu čiji vlasnici nisu ranije dozvoljavali pristup.

Upitani na osnovu čega tvrde da će u EPS-u doći do smanjenje krađe struje i gubitaka i više nego što je Svjetska banka to očekivala u svojim projekcijama, u EPS-u kažu, da su mjerama koje ovo javno preduzeće sprovodi uz podršku vlade, u 2015. godini već ostvareni značajno bolji rezultati od planiranih u naplati električne energije. Stepen naplate je 94,4 odsto i uveden je red u redovno plaćanje potraživanja.

Pošto je produžen rok za plaćanje sa popustom, više od 50 odsto domaćinstava ostvaruje pravo na popust od pet procenata na redovno izmirivanje računa.

EPS je, dodaju, odlučan da nastavi reformski put, koji je zadala vlada, jer samo tako može postati efikasnija kompanija.

Upitan šta je dugoročno rješenje za krađu struje, jer te gubitke neko mora da plati, Ljubinko Savić, sekretar za energetiku u Privrednoj komori Srbije, ističe da je to osim ovih opsežnih kontrola i izmještanje mjernih uređaja na vidna mjesta, van kuća i placeva.

Ili, kaže, konačno uvođenje novih pametnih brojila koji bi omogućili daljinsko očitavanje potrošnje struje.

U Evropi su ovi netehnički gubici upravo zbog uvedenih pametnih brojila značajno smanjeni i iznose oko tri odsto, u Srbiji su i dalje oko osam procenata. EPS je već, dodaje on, započeo izmještanje brojila na vidna mjesta što je dobro i s tim treba nastaviti.

– To znači da brojilo treba staviti na obližnju banderu, ili na zgradu kako bi postojao slobodan pristup očitavanju struje, što sada i nije slučaj. Na ovaj način se tačno vidi odakle ide strujni vod i gde se završava, pa je teško da bi bilo ko mogao komšiji da se prikači na brojilo, ili da na neki drugi način krade struju, ističe Savić.

Koga uhvate u krađi, ostaje bez brojila i merno mesto se demontira, a da bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu, jer većina opet mora da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta. Veliki efekat bi bio i kada bi se pooštrile kazne za kradljivce struje, jer postojeće ne daju željene rezultate, zaključuje Savić. Politika

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti