Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraVojvodina zauzdava vjetar

Vojvodina zauzdava vjetar

BEOGRAD, Usvajanjem više podzakonskih akata za obnovljive izvore energije Vlada Srbije uskladila je ovu oblast s evopskim stanardima, te se očekuje da će energija vjetra Srbiji donijeti gotovo milijardu evra investicija.

 

Ujedno, dato je i zeleno svetlo za gradnju pet novih vjetroparkova. Tako će, nakon Kule, gdje se već vrte tri vjetroturbine italijansko-srpske kompanije “MK Fintel Vind”, u Vojvodini biti još pet vjetroparkova.
Vlada Srbije je za struju iz vjetra odobrila kvotu od 500 megavata i time dala zeleno svjetlo za gradnju vjetroparkova “Čibuk” kod Kovina, kao i kod Kovačice, Alibunara, Plandišta i u okolini Vršca.

 

Predsjednica Srpskog udruženja za vjetar Ana Brnabić najavljuje da bi do decembra trebalo da se zatvore ugovori sa bankama, a nakon toga će biti potpisani ugovori sa izvođačima radova, odnosno firmama koje će izvoditi građevinske i elektrotehničke radove, graditi dalekovod i priključna postrojenja, a sama gradnja vetroparkova trebalo bi da počne u martu sljedeće godine.
Oko milijardu evra investicija iz energije vjetra dolazi iz američkog, izraelskog, belgijskog, ruskog, italijanskog i domaćeg kapitala.

 

Ana Brbanić naglašava da će te investicije značiti bum i za naše građevinske firme i za elektroenergetska preduzeća, transportne firme, finansijski sektor.

 

Ona napominje da će veliki dio neophodne opreme biti proizveden u Srbiji jer će fabrika za turbine u Subotici “Simens” proizvoditi većinu turbina.
Neki projekti budućih vjetroparkova već imaju dozvolu, ali izgradnja nije mogla da započne sve dok nisu usvojeni podzakonski akti.

 

Tako direktor projekta „Vetropark Kovačica” Miloš Colić ističe da imaju građevinsku dozvolu i pripremljen status povlašćenog proizvođača električne energije dobijen od Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, te da su trenutno u postupku zatvaranja finansijske konstrukcije sa međunarodnim finansijskim institucijama.

 

On očekuje da se cijeli posao završi do kraja godine i da početkom naredne počne izgradnja. I Vjetropark Alibunar ima dozvolu već dvije godine, a i čekala se odluka Vlade Srbije kako bi razvoj projekta bio nastavljen i konačno započela izgradnja vjetroparka.  Dnevnik

2 KOMENTARI

  1. glasacu za vetroturbine samo ako ne traze subvencije. Industrija vetroparkova je navikla na bogate dotacije drzave i uopste nisu konkurentne na trzistu. 500 megavata subvencionisane struje iz vetra je mnogo, boje izgraditi blok TE na ugalj za te pare.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti