Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena barela nafte oko 47 dolara

Cijena barela nafte oko 47 dolara

LONDON – Cijene nafte na svjetskim tržištima zadržale su se u utorak na oko 47 dolara za barel dok investitori za nove smjernice čekaju objavu podataka o američkim zalihama sirove nafte.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 7 centi u odnosu na dan ranije, na 46,89 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 5 centi i iznosila 45,19 dolara za barel.
Cijene sirove nafte pale su juče više od 1 odsto nakon što su se strahovi od mogućih prekida u nabavci zbog neuspjelog vojnog udara u Turskoj pokazali neutemeljenima.
“Ulazimo u razdoblje u kojem bi tržište nafte moglo početi osjećati veći pritisak od povratka Irana na tržište”, rekao je analitičar Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.
“Saudijska Arabija izlazi iz sezone najveće potražnje za naftom u vrijeme kada su globalne rafinerijske marže pod jakim pritiskom, a to nije dobra kombinacija“.
Za nove smjernice tržište očekuje objavu izvještaja o američkim zalihama sirove nafte. Američki naftni institut objaviće podatke u utorak, a američka vlada u srijedu. Zalihe goriva u SAD-u, Evropi i Aziji su prepune uprkos tome što je vrhunac ljetne sezone vožnje, što navodi trgovce da skladište dizel na tankerima na moru kako usporava rast potražnje.
Uz gotovo puna skladišta i na kopnu, mala je vjerojatnoća održivog oporavka cijena sirove nafte, čak i ako se proizvodnja smanji. Procjenjuje se da će proizvodnja nafte iz škriljca u SAD pasti u avgustu 10. mjesec zaredom, za 99.000 barela dnevno, na 4,55 miliona barela dnevno, navodi se u izvještaju o produktivnosti.
Podršku cijenama mogao bi dati rast kineskog uvoza sirove nafte u drugoj polovini godine, koji je u maju i junu usporen dijelom zbog sezonskog održavanja rafinerija, objavila je tvrtka Banchero Costa (Bancosta). Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojoj internet stranici da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 43,36 dolara, što znači da je porasla 12 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan. Nezavisne novine

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti