Srijeda 22. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasIspoštovane procedure za izmjene Zakona o akcizama u BiH

Ispoštovane procedure za izmjene Zakona o akcizama u BiH

SARAJEVO, Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da su prilikom predlaganja izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, kojim se predviđa povećanje akciza na gorivo, uključujući i bio- goriva, ispoštvovane sve procedure.

On je podsjetio da je dogovor entitetskih premijera, uz povećanje ovih akciza koje će biti utrošene za izgradnju puteva, predviđao i dio koji se tiče povećanja akciza od kojih bi novac bio utrošen za reformu zdravstvenog sistema.

“Prijedlog Upravnog odbora UIO sadržavao je oba ova segmenta, ali u Savjetu ministara nije bilo volje, saglasnosti za to”, rekao je Bevanda novinarima.

Prema njegovim riječima ovaj prijedlog je korigovan i utvrđen je prijedlog zakona o akcizama koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

On je objasnio da je prijedlogom zakona obuhvaćeno i bio gorivo budući da je uočen veliki trend povećanja uvoza ovog goriva, što upućuje na malverzacije.

“Promet bio-goriva u godini povećan je za 12, 13, 15 puta”, upozorio je Bevanda.

Ministar finansija i trezora izrazio je nadu da će parlament BiH usvojiti predloženi zakon jer je to uslov za nastavak izgradnje Koridora “Pet ce” i deblokiranje deblokiranje sredstava EBRD, a u skladu sa tim drugih investitora.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije 19. jula podržao zahtjev Savjeta ministara BiH da se o zakonima o povećanju akciza na gorivo odlučuje po hitnom postupku i uputio ih je u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Skraćenom procedurom predviđeno je njihovo razmatranje u nadležnim komisijama, uz mogućnost predlaganja amandmana, ali u skraćenim rokovima. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti