Petak 1. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafte na tržištu sve više, cijene sve niže

Nafte na tržištu sve više, cijene sve niže

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte pale su danas na novi tromjesečni minimum pošto su ponovo ojačala strahovanja od globalne prezasićenosti ponude uoči izveštaja o američkim zalihama koji treba da bude objavljen kasnije tokom dana.

Američka “laka” nafta WTI pala je za 22 centa na 42,70 dolara za barel, dok je sjevernomorska sirova nafta “brent” oslabila za 25 centi na 44,62 dolara. Pad cijena uslijedio je poslije trodnevnih rasprodaja, prenosi agencija Frans pres.

Budući da se američka ljetnja sezona vožnji – kada je potražnja za gorivom na vrhuncu, približava kraju, investitori su sve zabrinutiji zbog toga što zalihe u SAD, vodećem svjetskom potrošaču nafte, ostaju na povišenim nivoima.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) treba danas da objavi svoj izvještaj o zalihama, pri čemu se u istraživanjima analitičara upozorava na to da su zalihe benzina prošle nedjelje porasle, dok su zalihe nafte smanjene desetu nedjelju zaredom. EIA je prošle nedjelje objavila manji pad zaliha od prognoziranog, što je izazvalo rasprodaju te sirovine.

“Generalni pokretač ovih negativnih dešavanja je, kako se čini, višak sirove nafte i benzina na zalihama”, kaže Angus Nikolson, tržišni analitičar kompanije IG iz Melburna.

“Tržište je u trendu velikog pada, i u ovom trenutku ne izgleda da će se taj trend preokrenuti. Postoji određena ključna tehnička odbrana na nivou oko 40 dolara za barel”, dodaje on.

Dodatni pritisak na silazni trend na tržištu vrši rast dolara, koji je uslijedilo poslije serije snažnih ekonomskih pokazatelja u SAD, kao i povećanje broja bušotina u mreži, što znači i veću proizvodnju.

Nakon što su nadmašile nivo od 50 dolara po barelu početkom prošlog mjeseca, na temelju poremećaja u proizvodnji, cijene nafte su pale za oko 15 odsto u posljednjih par sedmica, pošto je glavna sezona putovanja tokom ljetnjih godišnjih odmora u SAD na izmaku, a globalna tražnja i dalje ostaje slaba.

“Crno zlato” je u februaru palo na gotovo 13-godišnji minimum od 28 dolara za barel, zbog rasta zabrinutosti na svjetskim tržištima u pogledu kineske privrede, slabe tražnje, usporenog globalnog rasta i prezasićenosti ponude. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti