Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPodsticaj investiranju u nove elektrane

Podsticaj investiranju u nove elektrane

SARAJEVO, Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) Bajazit Jašarević i direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Peter Duffy danas su potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju ozvaničili  početak projekta podsticanja investicija u nove elektrane u državi.

Dokument definiše saradnju u analizi procesa izdavanja dozvola za izgradnju elektroenergetskih proizvodnih postrojenja.

Potpisnici su kazali da je zakonodavni okvir u BiH složen, da se na različitim nivoima primjenjuje različito, što je prepreka za realizaciju projekata izgradnje energetskih objekata.

Saradnja USAID-a i EPBiH trebala bi da rezultira mjerama koje će biti predstavljene organima vlasti u BiH radi pojednostavljivanja izdavanja dozvola, a time i stimulisanja investiranja u energetski sektor.

Jašarević je naglasio da je ovo važan dokument koji će omogućiti podršku EPBiH koja joj je potrebna.

– Priznali smo da ne možemo govoriti o investicijama s ovakvim pravnim okvirom. Izgovori da se radi o složenoj državi više nemaju mjesta, jer nismo ništa organizovano učinili da ono što je neusklađenost ublažimo i otklonimo – istakao je Jašarević.

Smatra da je Memorandum podrška Elektroprivredi BiH, za njen oporavak i razvoj, da bude stabilan proizvođač i pouzdan snabdjevač električnom energijom na domaćem tržištu i da viškove može plasirati na regionalno tržište.

Duffy je istakao da USAID s velikom radošću sarađuje na projektima u vezi s energetskim sektorom, jer to je, naglasio je, sektor koji ima ogroman potencijal, koji može omogućiti ekonomski razvoj i stvaranje radnih mjesta.

– BiH ima mogućnost da udvostruči potencijal za električnu energiju – naveo je Duffy.

Dodao je da se investitori u ovom sektoru, kao i drugim, suočavaju s brojnim procedurama te da se ”osjećaju kao u lavirintu”.

Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj Investiranje u sektor energije (USAID EIA) će pratiti proces izdavanja dozvola, s ciljem da se identificiraju zakonodavne, regulatorne i administrativne barijere s kojima se investitori suočavaju prilikom ulaganja u BiH. Fena

2 KOMENTARI

  1. Na žalost, koliko god se USAID trudio da pomogne našoj zemlji, taj trud u većoj mjeri padne u vodu jer u BiH aktuelna politika u smislu da svaka stručna osoba koja nije pod patronatom političkih stranka se marginalizira, a u području struke vladaju sitni lični interesi.

  2. Koliko god se USAID ili neko drugi trudio da ubrza procese u BiH i poboljša ih, taj trud poluči vrlo slabe rezultate, jer svaka stručna osoba koja nije pod patronatom vladajućih političkih stranaka se marginalizira, a umjesto stvarne dobrobiti za BiH većina pojedinaca, misli se na lokalne eksperte, je vrlo sklona da izabere sitne lične interese.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti