Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUNDP ukazuje na značaj pametnog korištenja energije

UNDP ukazuje na značaj pametnog korištenja energije

 

TUZLA, Na Trgu slobode u Tuzli održan je edukativno-zabavni događaj ”Lajk za pametnu energiju” na kojem je zaštitno lice istoimene kampanje, profesor Atom, strastveni ljubitelj prirodnih nauka, dijelio posjetiocima savjete o načinima pametne upotrebe energije i zaštite okoline.

Učešćem u kvizu znanja ”Znanjomat” najmlađi posjetioci su osvajali zanimljive nagrade, a imali su priliku voziti «pametno biciklo» koje proizvodi električnu energiju.

Profesor Atom je osim Tuzle, posjetio Sarajevo i Goražde, a priča o pametnoj upotrebi energije nastaviće se u Doboju, Tesliću, Konjicu, Nevesinju, Trebinju, Livnu, Bugojnu, Zenici, Banjoj Luci, Sanskom Mostu i u Drvaru.

Edukativno – zabavni događaji ”Lajk za pametnu energiju” organiziraju se u okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske implementira u Bosni i Hercegovini, saopštili su organizatori.

U okviru projekta i ove godine će na više od 40 objekata biti sprevedene mjere energetske efikasnosti.

– Energetska efikasnost i održivost okoline važni su elementi za bolju budućnost stanovništva u BiH. Aktivnosti koje UNDP provodi kroz projekte u sektoru energije i okoliša usmjerene su prvenstveno na smanjenje emisije CO2, smanjenje troškova javnih budžeta, poboljšanje kvaliteta života i stvaranje novih mogućnosti zaposlenja. Realizacijom edukativnih i zabavnih događaja želimo javnost, prvenstveno djecu i mlade osobe da na zanimljiv i zabavan način podstaknemo da efikasnije koriste energiju, te da im ukažemo na značaj upotrebe obnovljivih izvora energije kako bismo sačuvali planetu i osigurali kvalitetniju budućnost – izjavio je voditelj Sektora za energiju i okolinu u UNDP-u Sanjin Avdić.

Projekt ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj smanjenje trošenja javnih sredstava na potrošnju energije i vode, osigurati finansijske mehanizme za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“, te osigurati održiv ekonomski razvoj. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti