Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte pale više od tri odsto

Cijene nafte pale više od tri odsto

NJUJORK, Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima na najniži nivo u posljednja skoro četiri mjeseca nakon što su službeni podaci pokazali da su zalihe američke nafte porasle, prvi put u 10 mjeseci.

Cijena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta, pala je 3,01 odsto, na 43,52 dolara a američke WTI nafte -2,54 odsto, na 41,83 dolara po barelu.

Američko ministarstvo energetike (EIA) u srijedu je objavilo da su zalihe nafte u SAD protekle sedmice porasle za 1,7 miliona barela, što je u suprotnosti sa prognozama analitičara “S&P Global Platts” koji su predviđali pad zaliha za 2,6 miliona barela.

U utorak je Američki institut za naftu (API) objavio pad zaliha od 827.000 barela.

Cijene nafte tokom proteklih mjeseci su rasle, od februarskih 26 dolara po barelu do iznad 51 dolar u junu, zahvaljujući prekidima u snabdevanju koje se izazvali: štrajk radnika naftne industrije u Kuvajtu, zarim požar u Kanadi, te napadi na naftnu infrastrukturu u Nigeriji i Libiji. Međutim, neki od ovih razloga su rješeni ili su u fazi rešavanja, što je izazvalo zabrinutost od prekomjerne snabdjevenosti tržišta.

“Mislim da će cijene nafte pasti na između 39 i 42 dolara za barel narednih nedelja”, kaže Ric Spooner, analitičar iz “CMC Markets”, dodajući da će se nakon toga tržište približiti balansu, a cijene će dostići između 50 i 60 dolara po barelu.

U odvojenom izvještaju Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) je saopštila da je referentna cijena barela korpe njezine nafte u utorak iznosila 40,62 dolara, što predstavlja pad od 1,72 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti