Utorak 21. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte i dalje u padu

Cijene nafte i dalje u padu

NJUJORK/LONDON – Cijene nafte nastavile su u petak pad prema koti od 40 dolara za barel, sedmi dan zaredom, zbog obnavljanja zabrinutosti u vezi sa prezasićenošću ponude i rasta proizvodnje.

 

Američka “laka” nafta WTI pala je na azijskom trgovanju za 22 centa, na 40,92 dolara po barelu, dok je sjevernomorska nafta “brent” oslabila 24 centa, spustivši se na 42,46 dolara, izvještava agencija Frans pres.

 

“Crno zlato” je oslabilo gotovo 20 odsto sa najvišeg nivoa u 2016. godini od preko 50 dolara dostignutog početkom juna, pošto se sezona ljetnjih godišnjih odmora i pojačanih putovanja u SAD približava kraju, a privremeni prekid proizvodnje u Kanadi i Nigeriji je okončan.

 

“Ima previše nafte na tržištu, količina je nevjerovatna“, kaže za “Blumberg njuz” Džonatan Barat, glavni rukovodilac za investicije u sidnejskoj kompaniji Ajers Alajans Sekjuritis, i dodaje da će eventualni pad cijena ispod 40 dolara za barel donijeti probleme.

 

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvjestila je u srijedu o prvom porastu komercijalnih zaliha nafte u SAD od maja mjeseca, navodeći da su zalihe te sirovine skočile za 13,4 odsto na godišnjem nivou a zalihe benzina su povećane za 11,8 procenata, što su najviši nivoi u posljednje dvije decenije.

 

Dodatni pritisak na cijene vrši i blago ali kontinuirano povećanje broja bušotina koje se vraćaju u pogon u SAD-u.

 

Kompanije su ranije ove godine bile prisiljene da zatvore postrojenja, kada je nafta pala na gotovo 13-godišnji minimum na ispod 30 dolara za barel u februaru.

 

Međutim, rast cijena u posljednjih nekoliko mjeseci naveo ih je da ponovno pokrenu bušenja, pošto je proizvodnja opet postala isplativa, navodi francuska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti