Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAkcize pred poslanicima BiH

Akcize pred poslanicima BiH

SARAJEVO, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da na današnjoj sjednici razmatra u prvom čitanju set zakona kojima se akcize za pogonsko gorivo povećavaju za 15 feninga, od kojih je 10 namijenjeno za izgradnju auto-puteva i pet za izgradnju puteva.

Riječ je o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložio Savjet ministara BiH.

Prvi put akcize za pogonsko gorivo bile bi primjenjivane na bio-dizel.

Predloženim izmjenama i dopunama navedenih zakona predviđeno je da se sredstva od dodatnih akciza uplaćuju na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Iz Savjeta ministara navode da bi usvajanje ovih zakona omogućilo aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

Savjet ministara tražio je od Predstavničkog doma da navedene zakonske prijedloge razmatra po hitnom postupku, što znači bez mogućnosti predlaganja i usvajanja amandmana, što poslanici nisu prihvatili.

Na dnevnom redu sjednice, takođe u prvom čitanju, nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio Savjet ministara.

Kao razloge za izmjene i dopune Zakona iz Savjeta ministara naveli su potrebu prevazilaženja uočenih nedostataka u provođenju postojećeg zakona te potrebe preciznijeg definisianja vežećih zakonskih odredbi.

Predloženim izmjenama i dopunama, za odredene prekršaje propisuju se oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i više izvještaja, među kojima i izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2015. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti