Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGasovod će narednih dana biti potpuno ispražnjen

Gasovod će narednih dana biti potpuno ispražnjen

SARAJEVO, Stručne službe kompanije “BH-gas” isprazniće u narednih 10 dana gasovod Zenica-Travnik i napuniti ga bezopasnim inertnim gasom, rekli su predstavnici ove kompanije na konferenciji za novinare koja je održana zbog neovlaštenog puštanja gasa na dijelu gasovoda za Novi Travnik.
U međuvremenu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH /FBiH/ po nalogu Tužilaštva FBiH, započelo istragu i obavilo razgovore sa stručnjacima kompanije.

“Tokom redovne kontrole ustanovili smo da je gasovod Zenica-Travnik ponovo napunjen gasom, iako ovaj gasovod nije u funkciji. Riječ je o neovlaštenom punjenju gasom. Naše ekipe su na terenu, osiguravaju gasovod i vodimo računa o njegovoj bezbjednosti kako bismo spriječili sve moguće neželjene posljedice”, rekao je direktor kompanije “BH-gas” Jasmin Salkić.

On je podsjetio novinare da je komisija “BH-gasa” na osnovu zaključka Vlade FBiH uradila detaljan izvještaj u vezi sa izgradnjom gasovoda Zenica-Travnik, te da je izvještaj dostavljen Vladi FBiH koja će ga vjerovatno razmatrati na tematskoj sjednici.

Salkić je podsjetio da je od danas gas u FBiH jeftiniji za 10 odsto, tako da jedan kubni metar gasa košta 450 KM.

On je dodao da dug “Sarajevogasa” prema “BH-gasu” na današnji dan iznosi 56 miliona KM, plus 20 miliona KM zateznih kamata.

Nepoznate osobe pustile su u subotu, 30. jula, gas u gasovod Zenica-Travnik, koji još nije počeo da radi, što je prema ocijeni Salkića, “klasična diverzija”.

Salkić je naveo da je gas pušten u krak prema Novom Travniku, u kojem nije bilo pritiska.

Prema njegovim riječima, nasilno i neovlašteno puštanje gasa u gasovod, koji još nije počeo da radi, niti ima upotrebnu dozvolu, može da izazove havariju na ovom području.Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti