Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektroprivreda BiH: Revizori dali mišljenje s rezervom, sporni avansi rudnicima

Elektroprivreda BiH: Revizori dali mišljenje s rezervom, sporni avansi rudnicima

SARAJEVO – Kancelarija za reviziju institucija u Federaciji dala je mišljenje s rezervom za poslovanje Elektroprivrede BiH u prošloj godini.

Revizori su skrenuli pažnju na date avanse rudnicima u iznosu višem od 24 miliona maraka. Uprkos pozajmicama stanje u rudnicima je teško, te je upitno pravdanje datih avansa, a posebno povrat pozajmica.

Elektroprivreda BiH nije vršila procjenu naplativosti ovih potraživanja.

U izvještaju jasno je upozoreno da ukoliko se ovaj trend nastavi, to će se neminovno odraziti na finansijsku stabilnost i rezultate poslovanja, posebno ako se u obzir uzme to da društvo na ovaj način izdvaja značajna finansijska sredstva, a s druge strane uzima kredite za vlastita investiciona ulaganja, što je neracionalno i ekonomski neodrživo, navodi se u izvještaju Kanclarije za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Investiciona ulaganja u prošloj godini iznosila su nešto više od 100 milona, što je takođe manje i to za 76,7 odsto, u odnosu na plan, a oko pet odsto manje u odnosu na realizirana ulaganja u 2014. godini.

Prema izvještaju, do smanjenja ulaganja dovela je striktna primjena Zakona o javnim nabavkama, zbog čega su neki tenderski postupci ponavljani zbog nedovoljnog broja prijavljenih ponuđača, ali i dugotrajni procesi obezbjeđivanja neophodnih dozvola i saglasnosti za realizaciju projekata.

U rudnike je uloženo 24 miliona maraka.

Ukupni prihodi Elektroprivrede u 2015. godini iznosili su više od 900 miliona maraka, što je za 3 miliona i 4 hiljade više u odnosu na 2014. godinu.

Dobit preduzeća iznosila je oko 3,5 miliona maraka. Proizvodnja elekrične energije je manja i to za 9,7 odsto od planirane i za 6,7 odsto od ostvarene proizvodnje u 2014. godini.

Ukupan prihod ostvaren kroz prodaju električne energije iznosi 200 miliona maraka, što je manje u odnosu na 2014. godinu i to zbog smanjene proizvodnje, a povećane potrošnje. U termoelektranama proizvodnja je smanjena, dok je u hidrocentralama povećana.  FTV

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti