Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiInvestitori: G20 da ratifikuje klimatski sporazum

Investitori: G20 da ratifikuje klimatski sporazum

OSLO , Investitori koji upravljaju aktivama u vrijednosti od preko 13.000 milijardi dolara pozvali su danas lidere iz Grupe 20 (G20) da do kraja godine ratifikuju globalni klimatski sporazum i da ubrzaju zaokret od upotrebe fosilnih goriva.

Ukupno 130 investitora, okupljenih u šest koalicija, uputili su pismo liderima G20 uoči samita 4-5. septembra u Kini, pozivajući ih da udvostruče globalna ulaganja u ekološku energiju, da razviju sistem naplaćivanja emisije ugljenika i da ukinu subvencije za fosilna goriva, prenosi agencija Rojters.

“Sporazum iz Pariza šalje jasan signal investitorima da je prelazak na ekološku energiju sa niskom emisijom ugljen-dioksida neizbežan i da je u toku”, navodi se u pismu investitora.

Mnogi vodeći svetski emiteri gasova sa efektom staklene bašte, predvođeni Kinom i SAD, saopštili su da će se ove godine formalno priključiti prošlogodišnjem klimatskom sporazumu iz Pariza, međutim nijedna članica G20 još uvek nije završila taj proces.

Francuska je ratifikovala sporazum, ali čeka da zajedno sa drugim članicama EU dostavi dokumenta.

Ujedinjene nacije su saopštile juče da su 23 male države svijeta, koje  čine tek 1,1 odsto globalne emisije, završile sa formalnostima. Kako bi stupio na snagu, klimatski sporazum mora da ratifikuje bar 55 država sa udjelom od 55 odsto u globalnoj emisiji.

Među potpisnicima pisma su Kalifornijski javni penzioni fond, Švedski nacionalni penzioni fond, Aegon, Australijan super, itd. Tanjug

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti