Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBajden: Zaustavite "Sjeverni tok dva" i kupujte američki tečni gas

Bajden: Zaustavite “Sjeverni tok dva” i kupujte američki tečni gas

gasovod1STOKHOLM, Potpredsjednik SAD DŽo Bajden poziva Evropljane da odustanu od “Sjevernog toka dva” i snabdijevanja gasom iz Rusije i nudi im nabavku tekućeg gasa iz Amerike. “Evropi je potrebna diversifikacija energetskog tržišta. Vi ćete se morati pozabaviti tim pitanjem. `Sjeverni tok dva` može destabilizovati Ukrajinu”, tvrdi Bajden.

Mediji navode da bi se Bajden tokom pregovora sa švedskim ministrom Stefanom Lotfvenom mogao pozvati na aktivnosti uperene protiv projekta “Sjeverni tok dva”.

Međutim, ruski ministar energetike Aleksandar Novak ocjenjuje da je vjerovatnoća realizacije projekta “Sjeverni tok dva” vrlo visoka, kao i da bi sve odluke u vezi s tim mogle biti donesene ove godine, iako rizik za odlaganje takvih projekata, kako ističe, uvijek postoji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Berlin na “Sjeverni tok dva” gleda kao na ekonomski projekat koji bi trebalo da bude realizovan u skladu sa zakonom.

Ruski stručnjaci upozoravaju da je tranzit gasa kroz Ukrajinu za 20 odsto skuplji, nego što će to biti transport gasovodom “Sjeverni tok dva”.

Projekat “Sjeverni tok dva” predviđa izgradnju dva kraka cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubika gasa godišnje, kojim će ovaj energent iz Rusije preko Baltičkog mora biti transportovan do Njemačke.

Udio “Gasproma” biće 50 odsto, a evropskih kompanija “OMV, “BASF”, “Endžija”, “Šela” i “Uniper” – po deset odsto.

Novi gasovod trebalo bi da bude izgrađen paralelno sa postojećim “Sjevernim tokom”, piše “Vzgljad”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti