Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSaudijska Arabija tvrdi da neće „poplaviti“ tržište

Saudijska Arabija tvrdi da neće „poplaviti“ tržište

RIJAD, Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, neće povećati proizvodnju i „poplaviti“ tržište, kazao je ministar energetike Kraljevine Khalid Al-Falih nekoliko nedjelja prije OPEC sastanka u vezi stabilizacije cijena.

nafta

„Saudijska Arabija nije zabrinuta zbog globalne potražnje, uprkos padu cijena nafte i sporije ekonomije“, rekao je on u intervjuu za televiziju Al-Arabiya.

Tokom zvanične posjete kupcima u Aziji, njihovom najvećem tržištu, Al-Falih je naglasio da je Saudijska Arabija sposobna da pumpa čak 12,5 miliona barela nafte  dnevno.

„Trenutno je tržište zasićeno čuvanjem sirove nafte iznad uobičajenih nivoa i ne vidimo potrebu da u bliskoj budućnosti dosegnemo svoj maksimalni kapacitet“, izjavio je Al-Falih, ocijeniviši da je potrošnja u Kini „veoma zdrava“, a u Indiji „jako dobra“.

Saudijska domaća upotreba je u porastu zbog dvije nove rafinerije u Anbu i Jubailu.

Trenutna proizvodnja Saudijske Arabije je blizu rekordnog nivoa, jer pokušava da zadrži svoj dio svjetskog tržišta. Ova zemlja je tokom jula dnevno pumpala 10,4 miliona barela, govore podaci koje je prikupio Bloomberg. Povećanje ponude izazvalo je pad cijena sirove nafte za više od 50 odsto, u odnosu na njihov vrhunac 2014. godine.

Narednog mjeseca u Alžiru planirani su neformalni razgovori o stabilizaciji cijena među Organizacije zemalja izvoznica nafte.

 

Pripremila: V. Stokić

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti