Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSklopljen dogovor izmedju Putina i OPEK-a o zamrzavanju proizvodnje nafte

Sklopljen dogovor izmedju Putina i OPEK-a o zamrzavanju proizvodnje nafte

naftaMOSKVA, Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je sklapanje sporazuma OPEK-a i Rusije o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte uz učešće Irana u tom dogovoru.“Iran počinje sa veoma niske pozicije, što je u vezi sa dobro poznatim sankcijama protiv te zemlje.

Ne bi bilo pošteno da ta zemlja ostane na nivou proizvodnje iz vremena sankcija”, rekao je Putin u intervjuu “Blumbergu”.

On je dodao da bi “sa stanovišta ekonomske logike bilo ispravno da se pronađe neka vrsta kompromisa”.

“Uvjeren sam da svi to razumiju. Vjerujemo da je to ispravna odluka za svjetsku energetiku”, dodao je Putin.

Razgovori o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte propali su u aprilu zbog pitanja da li Iranu treba dozvoliti da postepeno povećava isporuke svjetskom tržištu nakon ukidanja sankcija.

Ruski predsjednik izjavio je da će možda predložiti da se plan dovrši kada se bude sastao sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom na samitu G20 u Kini sljedeće sedmice.

Cijena nafte porasla je za preko 10 procenata prošlog mjeseca pod uticajem spekulacija da će OPEK postići dogovor sa proizvođačima izvan ove organizacije na neformalnom sastanku u Alžiru ovog mjeseca.

Umanjena cijena barela, koji je upola jeftiniji nego prije dvije godine, teško opterećuje ekonomije zemalja koje izvoze naftu, zbog čega tržišini rivali imaju razloga da sarađuju.

OPEK i Rusija zajedno proizvode polovinu nafte koja se prodaje na svjetskom tržištu. Moskva je najveći pojedinačni svjetski izvoznik energenata, a Rusija popunjava 40 odsto svog budžeta prodajom nafte i gasa. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti